Pigus pernykštis derlius

Lietuvos verslinės sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius Darius Kviklys tikina, kad šiuo metu obuolių sezonas augintojams įgauna pagreitį. Kol kas į Lietuvą iš Lenkijos ir iš kitų šalių dar vežami pernykščiai obuoliai, t. y. tie, kurie yra nuskinti 2018 metais. Sandėliai yra valomi, dėl to šiuo metu prekybos centruose obuoliai yra dar kiek pigesni.

„Švieži obuoliai, kuriuos lietuviai irgi jau po truputį tiekia į rinką ir, žinoma, lenkai netrukus pradės vežti, tikrai kainuos brangiau“, – tikina D. Kviklys.

Obuolių kainoms didžiausią įtaką turi derlius, o jis šiemet yra prastas.

„Surinkome gal tik ketvirtadalį normalaus vidurkio, o kai kurie sodai – dar mažiau derliaus. Bet, niekada nėra ir nebus taip, kad lietuviškas obuolys bus 2-3 kartus brangesnis nei, tarkim, lenkiškas. Gali būti 20 proc. didesnė kaina, bet ne daugiau, nes niekas nepirks“, – apie tai, kad kainos galėtų kažkiek padengti mažus derliau rezultatus sakė D. Kviklys.

Kainos neišgelbės

DELFI kalbintas obuolių augintojas Jonas Janišius nesileido į platesnes kalbas šiuo klausimu, kad aukštesnės kainos galėtų pagerinti nuotaiką ūkininkams.

Kas iš to, kad tos kainos pakilę, jei obuolių 4 kartus mažiau? Iš tikro, kainas diktuoja lenkai. Mes jokių kainų nustatyti negalime. Kaip Lenkijoje, taip ir pas mus, joks prekybos centras brangiau lietuviško obuolio neima“, - trumpai komentavo Aukštaitijoje esančios AB „Ažuožerių sodai“ vadovas J. Janišius.

„Mūsų kainos visada priklausys nuo Lenkijos ir obuolių kainų ten. Jei ten derlius yra ir kainos mažos, kaip buvo pernai, tai ir lietuviškų obuolių kainos mažėja. Nuo Lietuvos derliaus tai nepriklauso.

Mes savo rinką, jeigu žiūrėtume į prekybos centrus, lietuviškais obuoliais patenkiname tik 30 - 35 proc. Lietuvos sodininkai fiziškai daugiau neišaugina. O visą kitą likutį, o tai yra didžiąją dalį 60 - 70 proc. atvežama iš užsienio, dažniausiai iš Lenkijos, kur pigiausia. Todėl ir mūsų kainos turi derintis prie jų kainų.

Taip ir išeina paradoksali situacija. Pas mus derlius mažas, nors ir Lenkijoje irgi kažkiek mažesnis nei įprasta. Tikimės, kad ta kaina šiemet bus kiek aukštesnė. Nes pernai tai buvo labai liūdna mūsų sodininkams“, - tendencijas aiškino D. Kviklys.

Penktadalis derlius

UAB „Naradava“ direktorius Aloyzas Grygalis patvirtino, kad jo soduose obuolių surinkta tik apie 20 proc. nuo pernykščio derliaus. Direktorius sakė, kad, lyginant su pernai, obuolių kainos yra kiek pakilusios.

„Realiai jos nėra tokios didelės, jos yra normalios, galima sakyti, arti tokių, kokios ir turėtų būti. Žinant, kokios yra kitos aplinkybės, t. y. atlyginimų dydžiai, kuro ir elektros kainos, mokesčiai ta kaina ir būtų normali. O šiemet jos tokios yra tik dėl mažo derliaus. Pavyzdžiui, pernai, desertiniai ir krituoliai obuoliai tikrai buvo ypatingai pigūs“, – DELFI kalbėjo A. Grygalis.

Vyras įsitikinęs, kad didieji kaimynai turi akivaizdžius pranašumus žemės ūkio srityje ir konkuruoti su jais beveik neįmanoma.

„Lenkijoje kainos šiemet irgi kiek aukštesnės, dėl to ir pas mus jos tokios. Lenkijoje yra didelių sodų, mes jų niekada neperšoksime. Be to, jie turi lengvatų, kad ir PVM, pas juos 5, pas mus – 21 procentai.

Tai, patys suprantate. Ir čia visiems maisto produktams. Mes nelabai kuo galime išsiskirti ir su jais konkuruoti, jeigu vien valstybės požiūris į augintojus yra kitoks. Tuo pačiu, ir prekybininkams visada pigiau yra pirkti obuolius iš ten, kur jie yra pigesni“, – reziumavo A. Grygalis.

„Aukštesnės kainos prasto derliaus tikrai nekompensuos, 3 - 4 kartus didesnė kaina niekada nebus. Tikrai sunkūs metai sodininkams. Kai kurie jų - specializuoti, gyvena iš sodininkystės, vien tik iš obuolių auginimo. Metai tušti, nepadengia išlaikymo kaštų. Nesvarbu, ar derlius buvo ar nebuvo, reikia toliau dirbti, investuoti, sodų priežiūros stabdyti negalima, reikia ruoštis kitiems metams“, - tikino D. Kviklys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)