Atsižvelgus į laboratorinių tyrimų išvadas, nuo šio penktadienio Likiškėlių, Zaidų, Jurgiškių, Laburdiškių, Radžiūnų ir Talokių kaimuose panaikinami apribojimai tiekti žaliavinį pieną rinkai ir naudoti jį asmeninėms reikmėms.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) duomenimis, ištyrus 18 žaliavinio pieno mėginių, tarša dioksinais nustatyta 2 pieno mėginiuose, atrinktuose iš ūkių Alytaus rajono Genių kaime. Kituose 16 žaliavinio pieno mėginių taršos dioksinais ar sunkiaisiais metalais nenustatyta, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime.

Prienų nepasiekė

Įvertinus gautus laboratorinių tyrimų rezultatus ir gyvulių laikymo, girdymo bei šėrimo sąlygas ūkiuose, priimtas sprendimas nuo šio penktadienio Likiškėlių, Zaidų, Jurgiškių, Laburdiškių, Radžiūnų ir Talokių kaimų ūkininkams atnaujinti leidimus tiekti žaliavinį pieną pieno supirkimo punktams ar naudoti jį asmeninėms reikmėms. Likusioje gaisro paveiktoje teritorijoje apribojimai kol kas lieka galioti.

Ištyrus pirmuosius mėginius, atrinktus Balbieriškio ir Nemajūnų seniūnijose, taršos dioksinais ir sunkiaisiais metalais juose nenustatyta. Specialistų manymu, tai pirmieji rodmenys, leidžiantys teigti, jog tarša iš gaisro židinio Prienų rajono nepasiekė, todėl šie duomenys labai svarbūs tikslinant gaisro paveiktų teritorijų ribas. Primename gyventojams, kad šiose teritorijose jokie apribojimai gyvūninių produktų gamintojams nebuvo taikyti.

Pagal laboratorinių tyrimų duomenis, teisės aktų reikalavimus atitiko ir 10 šachtinių šulinių geriamojo vandens, 2 vaisių (vynuogių ir obuolių), 2 daržovių (kopūstų), 3 pašarų ir želmenų mėginių tyrimų rezultatai. Taršos sunkiaisiais metalais, dioksinais ar kitomis kenksmingomis medžiagomis šiuose produktuose nebuvo nustatyta.

NMVRVI specialistai taip pat pateikė išvadas dėl 6 paukščių (balandžių, strazdų, dagilio) ir stirnos gaišenų tyrimų. Laboratorijoje atlikti patologiniai anatominiai tyrimai parodė, kad gyvūnai nugaišo dėl natūralių priežasčių, kurių negalima susieti su dėl gaisro kilusia aplinkos tarša.

VMVT specialistai gaisro paveiktose teritorijose ir už jų ribų jau yra atrinkę virš 110 mėginių. Iki šios dienos gauta 70 tyrimų mėginių rezultatų dėl galimos maisto ir pašarų taršos sunkiaisiais metalais, dioksinais ar kitomis kenksmingomis medžiagomis, vien per šią savaitę jų gauta 35. Likusių mėginių tyrimai tebevykdomi.

Alytus

Mažiausiai mėnuo

Po gaisro Alytuje, kai perdirbėjams Valstybinės maisto liepė iš lentynų išimti beveik 400 t produktų, šie be tarnybos patvirtinimo atsisakė priimti Alytaus, Lazdijų, Prienų ir dalyje Marijampolės rajonų supirktą pieną vietos žemdirbiai susidūrė su gana rimta bėda – nebuvo perkamas ne tik užkrėstoje teritorijoje primelžtas pienas. Bijodami pasekmių perdirbėjai atsisakė priimti ir aplikniuose regionuose surinktą pieną. Žaliava kaupėsi ūkininkų ir tarpininkų šaldytuvuose – ką su ja daryti niekas nežinojo, nes kompensacijas mokėti buvo pažadėta tik tiems ūkiams, kuriuose tyrimais patvirtinta padidėjusi tarša.

„Ši situacija išsisprendė. VMVT susitarė su perdirbėjais, kad galima supirkti pieną, kuris surenkamas iš saugių, gaisro neužterštų teritorijų. Pagal naują tvarką, kai surinksime pilną pienovežį žaliavos, turėsime pateikti duomenis iš kokių kaimų pienas surinktas. Jei nė vienas iš kaimų nepateks į užterštą teritoriją, mums išduos pažymą, su kuria žaliavą galės priimti perdirbėjai“, – aiškina Ramūnas Arnašius, kooperatyvo „Pieno upės“ vadovas.

„Dabar dauguma karvių uždaryta tvartuose, bus šeriamos pašarais, kurie buvo paruošti vasarą. Padėtis turėtų stabilizuotis ir gerėti“, – viliasi „Pieno upės“ vadovas.

Tačiau greito grįžimo į įprastas vėžes nebus. Žemės ūkio ministras Andrius Palionis ELTA sakė: „Dabar bus imamas antras mėginys. (...) Antro tyrimo metu VMVT apžiūrės ir pašarus, įsitikins, kad jie nebuvo užteršti. Po antro mėginio leis pardavinėti pieną. Tai truks ne savaitę, tai – mėnesio klausimas“.

Mėsa šaldytuvuose

Kontroliuojamas ne tik pienas, bet ir mėsa bei gyvuliai.

„Užkrėstoje zonoje, kurioje yra 25 kaimai, visos bandos „užrakintos“. Be mūsų leidimo jų parduoti ar skersti negalima. Mes sutarėme su skerdykla, kuri aptarnaus šį regioną. Žmonės, norintys parduoti gyvulius, susisiekia su šia skerdykla ir kai surenkama bent 10 raguočių, galvijai išvežami“, – kaip ūkininkams gyventi šiame regione aiškina Romas Černius, Alytaus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas.

Taip jau yra realiai parduotų ir paskerstų raguočių. Tačiau dioksino tyrimai užtrunka dešimt dienų. Paskerdus gyvulius, jų skerdenos patalpinamos į šaldytuvą, o kepenys išvežamos tyrimams. Vartoti ar perdirbti mėsą bus galima tik tada, jei laboratorija patvirtins, kad pavojaus nėra. Jei bus rasta teršalų, ją teks utilizuoti.

Šiuo metu užterštoje teritorijoje 1198 galvijai, kurie priklauso 119 laikytojų. 19 žmonių turi 37 arklius, 574 avis. Norint jas parduoti taip pat galios ta pati procedūra, kaip ir su karvėmis ar jaučiais.

Tikimasi, kad greitai bus normalūs ir pieno tyrimai, nes gyvuliai bus šeriami vasarą pagamintais pašarais. Kol kas geri ir geriamojo vandens tyrimai.

Jei paaiškės, kad gyvuliai užkrėsti, galbūt juos teks utilizuoti.

Kiek kitokioje situacijoje bitininkai. 43 laikytojai turi 524 šeimas. Šioje srityje kiek sudėtingiau, nors sunkieji metalai augalų stiebuose neviršija leistinų normų.

„Mokslininkai turi duoti atsakymą, ar dioksinai ir sunkieji metalai gali patekti į medų per žiedus ir žiedadulkes. Didžiausias pavojus dėl rapsų, nes jie turi gana daug riebalų, kuriuose tirpsta teršalai. Ar šie augalai nepavojingi bus aišku pavasarį. Kalbant apie pačias bites, dūmai joms nepakenkė, nes šeimos jau seniai aviliuose ir medunešio nebuvo“, – niuansus aiškina Romas Černius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)