Anot L. Balsio, ES šalių įstatymuose vis labiau įsitvirtina nuostata, draudžianti kailinius žvėrelius auginti, žudyti ir verstis jų kailių prekyba.

Lietuvos teisės aktuose, parlamentaro teigimu, taip pat turėtų būti numatytas naujas reglamentavimas, numatantis, jog gyvūnai dėl jų kailio, naudojamo išimtinai prabangos tikslais, negali būti veisiami, auginami nenatūraliomis ir dėl to žiauriomis sąlygomis ir žudomi.

Toks verslas daugelyje Vakarų Europos šalių laikomas neetišku.

Lietuvoje, kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, 2016 metais atliktos apklausos duomenimis, 58 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad veisti ir žudyti laukinius gyvūnus dėl jų kailio yra nepriimtina, o vis daugiau ES šalių uždraudžia kailinių žvėrelių fermas ir jų verslą. Tarp jų – Jungtinė Karalystė, Austrija, Kroatija, Nyderlandai, daugelyje kitų šalių toks draudimas rimtai svarstomas.

Siekiant įstatymo projekte siūlomus pakeitimus inkorporuoti į teisinę sistemą, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius turėtų pakeisti savo įsakymus, susijusius su kailinių gyvūnų laikymo reikalavimais.

Ketvirtadienį Seime turėjo būti svarstomas kitas Seimo nario L. Balsio parengtas ir inicijuotas įstatymo projektas, kuriuo siekiama užtikrinti, kad gyvūnų gerovės standartų neatitinkantis laukinių gyvūnų naudojimas cirkų pasirodymuose būtų draudžiamas, tačiau jis iš posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)