Priežastis – rinkoje trūksta pieno. Nors užterštose teritorijose per dieną pagaminama tik 6-8 t pieno, tačiau perdirbėjai, kuriems jau teko atšaukti produkciją, bijo pirkti žaliavą iš visų regione dirbančių ūkių ir tarpininkų. Tai dešimtys tonų per dieną.

„Pačiame regione pagaminama apie 2 proc. pieno. Tačiau tarpininkai, kurie čia supirkinėjo žaliavą, dirbo ne tik Alytaus rajone, bet ir Lazdijų, Prienų, Marijampolės savivaldybėse. Iš jų žaliavą bijome imti ir iš rinkose realiai iškrito kur kas didesnis regionas nei skelbiama, kad yra užterštos teritorijos. Kai reikėjo išmesti 400 t produkcijos, rizikuoti niekas nenori“, – aiškina Dainius Dundulis, „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas.

Verslininko skaičiavimu, 6 t primelžiamos užterštose teritorijose, tačiau visoje kitoje teritorijoje nenuperkama iki 40 t, o gal ir daugiau.

„Norfa“ šiandien jau nebeturi žaliavos, kad įvykdytų visus užsakymus ir pieno ieško Lenkijoje bei Estijoje. Tuo pačiu tenka kelti kainą.

„Padidėjus paklausai kaina paprastai kyla. Šio proceso negalima lyginti su karvių ir primilžių mažėjimu, kuris vyksta iš lėto. Prie to galima prisitaikyti. Gaisras tai staigi nelaimė ir staigūs pokyčiai. Kaina pradėjo kilti ir po mėnesio, greičiausiai, dar kils“, – aiškina D. Dundulis ir sako, kad tai yra jo nuomonė, ne faktas. Tuo labiau, kad nuo gaisro pradžios praėjus dviem savaitėms dar nėra aiškių tyrimų ir atsakymų, kas užteršta ir kas ne.

Ramūnas Arnašius, kooperatyvo „Pieno upės“ vadovas sako, kad jie įstrigo. Nors pieną renka iš teritorijų, kurios nėra paskelbtos užterštomis, perdirbėjai reikalauja pažymų, jog tai saugi žaliava. Šių pažymų gauti praktiškai neįmanoma. Apie tai bus kalbama ir Alytaus rajono savivaldybėje rengiamame susitikime.

„Mes neturime kur parduoti 5–6 t per dieną. Laimei, kol kas žiema ir primilžiai kritę per pusę. Šaldytuvuose šią žaliavą dar galime palaikyti kelias dienas, tačiau kur parduoti visą kiekį niekas nežino“, – sako R. Arnašius.

Ūkininkams, kurių ūkiai teritorijose, kurios oficialiai pripažintos užterštomis, žadamos kompensacijos. Kas bus su kitais, iš kurių pieno nerizikuojama pirkti, kol kas neaišku.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) sprendimu, prekyboje neturi būti jokių pieno gaminių, kurių gamyboje naudotas žaliavinis pienas, supirktas iš gaisro paveiktos teritorijos, rašoma pranešime.

Sprendimas iš rinkos surinkti 382 t pieno gaminių buvo priimtas vadovaujantis atsargumo principu, įvertinant faktus, jog šių produktų gamyboje buvo panaudotas galimai kenksmingomis medžiagomis užterštas žaliavinis pienas.

Tarnybos duomenimis, įmonių produkcijoje kenksmingų medžiagų nustatyta nebuvo. Produktų gamyboje buvo panaudota iš viso apie 2 proc. žaliavinio pieno, supirkto iš gaisro paveiktų teritorijų, skaičiuojant nuo bendro į įmones pristatyto žaliavinio pieno kiekio.

Įmonės UAB „Rokiškio sūris“, UAB „Rokiškio pienas“, UAB „Varėnos pienelis“, UAB „Rivona“ ir UAB „Marijampolės pieno konservai“ iš tokio sumaišyto pieno pagamino apie 1 tūkst. tonų įvairios produkcijos, kurios didžioji dalis apie 70 proc. sulaikyta įmonių produkcijos sandėliuose ir į rinką nepateko, o patekę į rinką produktai iš jos buvo pašalinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)