„Kiekvienais metais didinami mokesčiai ir mažinamas finansavimas ūkininkus atvedė prie prie ribos, kuomet išgyventi neįmanoma. Visi mato tik žemės ūkio oligarchus, tačiau nemato kaime dirbančių 100 tūkst. ūkininkų, kurie keliasi prieš aušrą ir gulasi sutemus, kasdien sunkiai dirbdami, kad lietuviai ant stalo galėtų pateikti sveiką maistą.

Šiandien žemdirbys pasidarė tautos priešu, lengvatų šlovėju ir gamtos teršėju. Norime pasakyti, kad tokie nesame ir niekada nebuvome.

Jeigu į mūsų reikalavimus nebus atsižvelgta, lapkričio pabaigoje arba gruodžio pradžioje rengsimė protesto akciją, kurie apims visa Lietuvą. Žemės ūkio taryba vienija žemdirbius, gaminančius virš 80 proc. maisto produkcijos. Norime, kad mūsų balsas būtų girdimas. Prie protesto bus kviečiamos ir kitos asociacijas, nepriklausančios tarybai“, - spaudos konferencijoje po posėdžio kalbėjo Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Aušrys Macijauskas.

Aušrys Macijauskas
Labiausiai žemdirbius glumina, pasak jų, didžiuliai mokesčių didinimai, kurie išaugo ne procentais, o kartais. Kuro akcizas, žemės mokesčio didinimas, Sodros mokestis neleidžia ūkininkams išgyventi, o tuo labiau, konkuruoti su kitų šalių žemdirbiais.

Numatomos protesto akcijos vyktų tą pačią dieną visoje Lietuvoje ir Vilniuje. Ūkininkai planuoja, kad iš kiekvienos savivaldybės važiuotų ne mažiau 50 žmonių autobusais į Vilnių, aplankant Prezidentūrą, Vyriausybę ir Seimą. Tuo pačiu metu rajonuose ne mažiau 50 traktorių važiuotų centrinėmis gatvėmis. Pasak organizatorių Vilniuje turėtų dalyvauti nuo 3 iki 5 tūkst. žmonių.

„Norime atkreipti visuomenės dėmesį į mūsų problemas, kad su Lietuvos žemės ūkio nėra viskas gerai, esame visiškai nustumti į užribį. Norėdami pakenkti vienam vadovaujančiam valdančiai daugumai, kenkia visam Lietuvos žemės ūkiui, o tai nėra teisinga. Norime būti išklausyti ir atkreipti dėmesį“, - kalbėjo vienas iš tarybos narių Jonas Talmantas.

Pasak ūkininkų, būtent žemės ūkis krizės metais ištempė Lietuvos ekonomiką. Žemdirbiai siekia, kad žemės ūkis išliktų konkurencingas, o mokesčių didinimas to neleidžia.

„Žmonės praranda norą dirbti. Fermos masiškai užsidarinėja, o lenkai tuo metu džiaugiasi, kad perka mūsų kokybiškas bandas ir paskui veža tą pieną mums. Ūkių skaičius mažėja drastiškai, nes mes gauname mažiausią paramą“, - spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos žemės ūkio tarybos nariai.

Lietuvos žemės ūkio taryba susikūrė daliai ūkininkų atsiskyrus nuo Žemės ūkio rūmų dėl jų nuomone netinkamo administracija atstovavimo žemės ūkio sektoriui. Taryba vienija Lietuvos grūdų augintojų asociaciją, pienininkų asociaciją, bendrovių asociaciją ir ūkininkų sąjungą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (409)