Prieš tarybos posėdį į pačiame miesto centre esančią automobilių stovėjimo aikštelę, tiesiai po savivaldybės langais, atvaryta ir sustatyta keliolika traktorių. Tokiu būdu ūkininkai reikalauja, kad politikai šiandien vyksiančiame rajono tarybos posėdyje jiems taikytų mokesčių lengvatą už žemės ūkio paskirites žemę.

Prie traktorių budi tik keli žemdirbiai, mat kitaip tokia protesto akcija galėtų būti prilyginta nesankcionuotam piketui.

Su jais bendrauja keli rajono tarybos nariai, taip pat ir vicemeras Paulius Aukštikalnis.

„Galime ir padėsime į bėdą, nelaimę, krizę pakliuvusiems mūsų žemdirbiams, tačiau Ūkininkų sąjungos prašymas reikalauja lengvatos kiekvienam žemės savininkui, o ne ją konkrečiai dirbančiam žmogui.

Žemės savininko sutartys su ūkininkais dažniausiai būna ilgalaikės ir nekintamos, todėl lengvata vargiai pasieks tikrai nuo sausros nukentėjusį ūkininką.

Mane asmeniškai pastarosiomis dienomis nustebino ūkininkų sąjungos moralizuojantis ir reikalaujantis tonas, bei emociniai argumentai, tačiau visus racionalius argumentus ir pasiūlymus svarstysime dar ir dar kartą, tiek kiek reikės“, – sakė Mokesčių lengvatų svarstymo komisijos pirmininkas, Kėdainių rajono savivaldybės mero pavaduotojas Paulius Aukštikalnis.

PAPILDYMAS

Rajono tarybos posėdyje dalyvavo ir nemažai ūkininkų, kadangi posėdžių salėje ne visiems pakako vietos atsisėsti, juos liečiantis klausimas buvo perkeltas ir svarstytas pats pirmasis. Tačiau šio klausimo svarstymas užtruko kaip niekad ilgai – kone valandą, mat itin daug rajono tarybos narių šį kartą turėjo ne tik klausimų, bet ir išsakė savo aiškias ir argumentuotas nuomones.

Ūkininkų poziciją pateikė Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Virmantas Ivanauskas. Jis apeliavo į tai, kad ūkininkai jau trečius metus iš eilės patiria nuostolius dėl prastų gamtos sąlygų, esą todėl visiems be išimties turėtų būti suteiktos žemės mokesčio lengvatos.

Valdantiesiems atstovaujantys rajono tarybos nariai priminė, kad šio mokesčio sumažinimas reikštų tai, kad į biudžetą bus negauta 250 tūkst. eurų pajamų, kurie reikalingi suplanuotiems investiciniams projektams, paliesiantiems ne tik ūkininkus, bet ir kitas socialines grupes.

Patys ūkininkaujantys tarybos nariai tikino, kad lengvatos taikymas visiems žemės savininkams be išimčių, būtų neteisingas ir reikėtų svarstyti kiekvieną atvejį individualiai. Tam rajono savivaldybėje ir yra sudaryta Mokesčių lengvatų svarstymo komisija.

Dabar jau akivaizdu, kad ūkininkams nepadėjo nė traktorių atvarymas prie savivaldybės. Valdančioji dauguma jų spaudimą atlaikė. 12 rajono tarybos narių balsavus už ir 11 prieš, priimtas sprendimas nesuteikti 2019 metams žemės nuomos mokesčio lengvatos už žemės ūkio paskirties žemę.