Kiaulienos atsargos šalyje palaipsniui didės, o rinkos pasiūla 2020 m. normalizuosis, ketvirtadienį Pekine patvirtino ministerijos gyvulininkystės ir veterinarijos biuro direktorius Yang Zhenhai.

Neskaitant masinės skerdimo programos, vyriausybės priemonės apėmė draudimą gabenti gyvas kiaules, turgų uždarymą ir stambių ūkių subsidijavimą, siekiant padidinti produkciją.

Pasak Yang Zhenhai, jau randasi pramonės atsigavimo požymių. Dideliuose ūkiuose kiaulių skaičius rugsėjį, lyginant su ankstesniu mėnesiu, išaugo 0,6 proc. iki 44,5 milijonų, sakė jis, cituodamas apklausą, kurioje buvo tiriami daugiau nei 5000 kiaulių laikantys ūkiai. Veislinių paršavedžių populiacija nuo rugpjūčio mėnesio išaugo 3,7 procentais.

Visuose šalies ūkiuose kiaulių ir paršavedžių bandų mažėjimas rugsėjį pirmą kartą nuo kovo mėnesio ėmė švelnėti. Kiaulių skaičius sumažėjo 3 proc. (palyginus su 9,8 proc. rugpjūčio mėnesį), o paršavedžių populiacija sumažėjo 2,8 proc. (lyginant su 9,1 proc.).

Optimistiškos Kinijos pareigūnų prognozės atkartoja kaimyninio Vietnamo pranešimus, kuriuose šią savaitę buvo teigiama, kad užkrėstų ir paskerstų kiaulių skaičius ženkliai sumažėjo.

Smarkiai užkrečiama liga Kinijoje išguldė ištisas bandas, dėl to sumažėjo kiaulienos atsargos ir produkcija, pakilo kainos ir išaugo mėsos importas. Nacionalinio statistikos biuro duomenimis, kiaulienos kainos praėjusį mėnesį buvo 69 proc. didesnės nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Afrikinis kiaulių maras išplito keliose Azijos šalyse, įskaitant Mongoliją, Laosą, Filipinus ir Šiaurės bei Pietų Korėją.