Tai bus skaičiavimai, ko reikia vienam ar kitam ūkiui, kad jis būtų pelningas ir paramos siekiančiam žmogui užtektų užpildyti paraišką, kad trūkstamoms dalis, kurios būtinos pagal technologinį procesą, būtų skiriama parama.

„Pieno sektoriuje padėtis nėra gera ir negalime džiūgauti. Pastebime, kad traukiasi gamintojai, mažėja banda. Telkiame dėmesį į pieno strategiją ir kad joje dalyvautų visos gamybos grandinėje dalyvaujančios šalys. Viena iš galimybių ūkininkams parengti tipinius projektus, kad už žmogų, galvojantį pradėti vystyti tokį ūkį, ministerija ir kitos įstaigos padarytų daug darbų“, – pasakoja Karolis Anužis, Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Tvarios žemės ūkio gamybos politikos grupės vadovas.

Karolis Anužis

Tokiame projekte būtų, pavyzdžiui fermų statybos planas, šėrimo technologijos, pačio ūkio efektyvumo analizė. Tai tarsi bendras modulis, pagal kurį žmogus galėtų matyti ko jam trūksta.

Tai skirta nebūtinai pradedantiems. Pavyzdžiui, žmogus turi 20 karvių ir bandą nori padidinti iki 50. Jis iš karto matytų, kaip reikia technologiškai pakeisti pastatą, kokios įrangos trūksta. Taip pat projektas bus didesniems ūkiams. Pavyzdžiui, kaip padidinti bandą nuo 100 iki 200 karvių. Trūkstamai įranga ir technologijoms parama bus išduodama paprasčiau.

Tačiau patys ūkininkai į šią iniciatyvą žiūri atsargiai.

„Ne nuo to galo pradeda. Pirmiausia, kai turi ūkį ir gamini žaliavą, ją reikia kažkur realizuoti. Dabar pas mus įsigalėjusi praktiškai monopolininkė pieno pramonė ir nemanau, kad kas keisis. Net jei žmogus investuos į ūkį ar bandą, bet neturės kur pelningai parduoti pieno, jis tiesiog žlugs. Kol ūkininkas negalės ne tik gaminti žaliavą, bet ir ją perdirbti bei realizuoti, joks ūkis neišgyvens šiandieninėje globalioje rinkoje“, – konstatuoja Lietuvos Šeimos Ūkininkų Sąjunga vadovas Vidas Juodsnukis ir sako, kad nieko nepakeitė net kooperatyvo „Pienas LT“ sukūrimas.

Jis sako, kad šiandien Lietuvoje stambiems mokama kur kas mažiau nei didiesiems, nors, tarkime, Lenkijoje šis skirtumas tik keli grošai. Pas mus skirtumas gali būti skaičiuojamas kartais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)