Maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, jog šią savaitę gauta ekspertų išvada, kad „Krekenavos agrofirma“ atitinka Kinijos importo reikalavimus ir yra įtraukta į įmonių, galinčių eksportuoti šaldytą jautieną, sąrašą.

Leidimas gautas po Kinijos ekspertų audito, vykusio Lietuvoje birželį. Audito metu Kinijos specialistai aplankė tris Lietuvos įmones, pretenduojančias eksportuoti šaldytą jautieną į Kiniją.

Pagal Kinijos ekspertų vertinimo išvadas, „Biovelai-Utenos mėsai“ ir „Agarui“ nurodyta atskirti kiaulių ir galvijų skerdimo linijas, tada pakartotinai kreiptis dėl jautienos eksporto į Kiniją galimybių.

„Šiuo metu ši šalis intensyviai kovoja su afrikiniu kiaulių maru (AKM), stengiasi suvaldyti situaciją, nes Azijoje ši liga sparčiai plinta. Todėl viena svarbiausių Kinijos keliamų sąlygų Lietuvos mėsos perdirbimo įmonėms – užtikrinti, kad kiaulės ir galvijai skerdyklose būtų skerdžiami atskirai. Taip būtų apsidraudžiama, kad pagaminta jautiena neturėtų sąlyčio su perdirbama kiauliena, stengiantis išvengti AKM viruso plitimo“, – pranešime sakė tarnybos direktorius Darius Remeika.

Tarnybos duomenimis, šiemet iš Lietuvos į Kiniją eksportuota 335 tonos pieno konservų, beveik 134 tonos sūrių, 717 tonų maistinių pieno miltų, 200 tonų pieno išrūgų, 62 tonos kulinarijos gaminių, 15 tonų valgomųjų ledų.