„Neseniai nukasiau savo bulves, jas kasė ir kaimynas ir matau, kad derlius didesnis nei pernai. Jos augo puikiai. Sausros pasekmės nebus skaudžios“, – aiškina Albertas Gapšys Lietuvo agrarinės ekonomikos instituto (LAEI) ekspertas ir sako, kad šiųmetis derlius panašus į 2016 m., nors 2017 m. sausra padarė nuostolių.

AEI prognozėmis, šiemet derlius bus 17 proc. didesnis nei pernai.

„Du trečdalius derliaus eksportuojame, todėl kainos nenusako vietos rinka. Pasaulyje bendras derlius taip pat bus geras. Grūdų kainos neturėtų augti, nors jos šiek tiek didesnės nei pernai. TPriežasties duonos ir miltų gaminių brangimui nėra“, – dėsto A. Gapšys ir sako, kad visgi derlius supirkimo kainos mažai susijusios su mažmeninėmis kainomis.

Turime daugybę priežasčių, kai krenta pieno, grūdų supirkimo kaina, o maisto produktai lentynose nekinta. Be to, ne visada žaliava reikšminga sudedamoji dalis maisto produkto kainoje. Pavyzdžiui, duonoje ji tik 10 proc. viso gaminio kainos.

„Kalbant apie daržoves, derlius taip pat buvo geras. Apie tai, kad bus tragedija su bulvėmis, pradėta kalbėti anksčiau. Tiesiog bulviakasis dėl sausros bus vėlyvesnis nei paprastai ir dėl to lyginome skirtingų laikotarpių kainas. Spėju, kad rudenį jų kainos bus tokios pat kaip ir pernai“, – prognozuoja A. Gapšys.

Kalbant apie pieno produktus, per paskutinius 5–6 metus supirkimo kainos gana stabilios – jos vienos žemiausių ES. Ateina žiemos sezonas, kai jos tradiciškai kiek pakyla, tačiau tai nebūna reikšmingi pokyčiai. Priežasčių ženkliai brangti sviestui ar grietinei nėra.

A. Gapšys prognozuoja, kad šiemet obuolių derlius Lietuvoje bus mažas ir kainos gali būti didesnės nei pernai.

Visgi yra sektorius, kur maistas brangsta.

„Kita kalba kiauliena. Jos ilgai buvo stabilios ir sąlyginai žemos. Pernai supirkimo kainos ES krito 15 proc. O šiemet jos, lyginant su pernai metais, šoko 30 proc. Tiesiog Afrikinis kiaulių maras palietė Kiniją ir tai brangina mėsą. Mes gana daug šios mėsos importuojame. Kainų augimą matome ir parduotuvių lentynose“, – linksmų žinių mėsėdžiams neturi ekspertas.

Tačiau kai masinis derliaus ėmimas tik prasidėjo, liepą, kainos šokiravo ne vieną pirkėją.

ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS) tyrimų duomenimis, 2019 m. 26 sav. (06 24–30), palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, Lietuvos didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse naujo derliaus supakuotos lietuviškos bulvės šiemet buvo brangesnės 22,11 proc. (kainavo 1,16 EUR/kg), lietuviški baltagūžiai kopūstai – 6,76 proc. (kainavo 0,79 EUR/kg). Palyginti su 2019 m. 25 sav. (06 17–23), bulvės atpigo 0,85 proc., o baltagūžiai kopūstai pabrango 9,72 proc. Augintojų apklausos duomenimis, birželio mėn. pabaigoje šiemet bulvių kaina augintojų ūkiuose buvo didesnė apie 35 proc., baltagūžių kopūstų – apie 9 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)