Prieš kelias dienas užfiksuotas dar vienas vilkų išpuolis Kėdainių rajone, šįkart vilkai darbavosi ne prie miško, ne laukuose, o visai greta gyvenamųjų ir ūkinių pastatų. Vilkai šįkart sudraskė net šešias ūkininko avis.

Užpuolė naktį

„Mano avys ganosi netoli namų ir netoli ūkinių pastatų. Jos aptvertos elektriniu piemeniu, jas sergi šunys. Tą naktį apie pirmą valandą nakties girdėjau šunų lojimą, bet nieko blogo neįtariau, buvau pavargęs ir nenuėjau pažiūrėti, kas ten nutiko.

Tik ryte pamačiau, kad avys iš elektriniu piemeniu aptvertos teritorijos atbėgo tiesiai į namus. Matyt, vilkai jas neblogai įbaugino, vaikė, o šios bėgo. Deja, pabėgti pasisekė ne visoms, šešias avis vilkai sudraskė, dalį jų mėsos suėdė, visi gyvuliai nugaišo. Iš viso vilkai puolė daugiau kaip trisdešimties gyvulių bandą“, – pasakojo nukentėjęs Miegėnų kaimo gyventojas Regimantas Valiauskas.

Vaizdas baisus

Vaizdas, kurį išvydo vietos ūkininkas, buvo baisus. Vienur mėtėsi sudraskytų gyvulių dalys, kitur žarnos ir kiti vidaus organai. Šeimininkas spėja, kad vilkai čia ėjo tikrai ne mokyti vilkiukų, ne pramogauti, o tiesiog paėsti.

„Suėsta tikrai nemažai mėsos. Vadinasi, jie to ir ėjo. Galima spėti, kad siaučia tikrai nemaža gauja. Jie ne šiaip sau žaidė ir pjovė, jie pjovė ir ėdė. Pjovė, kad pasimaitintų“, – dėstė R. Valiauskas.

Nesibaimina žmogaus

Vietos gyventojas stebisi, kad vilkai kaskart tampa vis įžūlesni ir eina arčiau žmogaus. Anksčiau tokių įvykių nebūdavo. Spėjama, kad vilkų populiacija yra gan didelė, jie darosi vis drąsesni.

„Tai jūs įsivaizduokit, jei vilkai ateina į kaimą ir sudrasko šunis. Baisu. Vadinasi, jie nebijo.

Mano avys buvo aptvertos elektriniu piemeniu, bet vilkai ir jo nepabijojo. Plėšrūnai darosi vis drąsesni. Manau, nėra kitos išeities, reikia griežčiau kontroliuoti jų skaičių, nes išpuolių tik daugės. Reikia spręsti šią problemą nacionaliniu lygiu“, – pažymėjo vietos ūkininkas.

Situacija kritinė

Tai, kad situacija tampa kritinė „Rinkos aikštei“ ne kartą sakė ir Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius. Medžiotojas taip pat pabrėžė, kad vilkai kaskart eina vis arčiau žmogaus, tampa drąsesni, išpuolių tik daugėja.

„Mūsų rajone pastebima labai daug vilkų. Juos užfiksuoja medžiotojai, būtent varyminių medžioklių metu. Fiksuojamas didelis vilkų populiacijos pagausėjimas.

Pernai sumedžiotas vienas vilkas yra labai nedaug. Tikimės, kad naujasis aplinkos ministras peržiūrės limitus ir leis sumedžioti dar vilkų, nes iš pradžių ir buvo galvojama leisti sumedžioti daugiau vilkų, bet po to buvo priimtas toks sprendimas. O jų populiaciją reguliuoti tikrai reikia, juk visi matome, kas darosi. Vilkai artinasi prie žmonių namų“, – teigė Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas L. Stanevičius.