„Matau, kad išeina žmonės, ir susitikimuose su skyrių vadovais prašau, kad jie šnekėtų su žmonėmis, kad jie nedarytų skubotų sprendimų,“ – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė A. Palionis.

Pasak ministro, specialistų išėjimo iš ministerijos pagrindas – jos perkėlimas į Kauną.

„Yra ir skyrių vadovai, kurie galbūt nėra susiję su ministerijos perkėlimu, kurie išeina, nes su šeimomis išsikrausto į savo gimtinę Panevėžį. Bet specialistams ir skyrių vadovams, ypač dabar, pasiruošimo laikotarpyje dėl naujo finansinio laikotarpio, tikrai yra sunku, jie turi atstovėti ir numatomas baudas Lietuvai. Kada skyriai nesukomplektuoti, trūksta žmonių, krūvis yra didelis, tai skyrių vadovai susiduria su iššūkiais,“ – laidoje sakė A. Palionis.

Ministras patvirtino, kad Kaune bus ministerija, tačiau dar neaišku, kokio dydžio ji bus.

„Mes turėsime Kaune ministeriją, bet klausimas, kokia apimtimi. (...) Skyrių išardyti per Vilnių ir Kauną būtų neracionalu,“ – teigė A. Palionis.

ELTA primena, kad A. Palionis sudarė darbo grupę, kuri įvertins Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimo į Kauno miestą tikslingumą ir pagrįstumą. Ji išvadas žada pateikti rugsėjį.

Tikslas išnagrinėti ŽŪM perkėlimo į Kauną galimybes buvo numatytas Vyriausybės programoje. Ją norėta perkelti kartu su pavaldžiomis organizacijomis, tačiau, joms pasipriešinus, šios minties laikinai atsisakyta.

ŽŪM teigia, kad ministerijos perkėlimas sudarys galimybes peržiūrėti nusistovėjusias valdymo tvarkas ir procedūras, o procesų efektyvinimas turėtų sutaupyti apie 500 tūkst. eurų valstybės lėšų per metus.

ŽŪM skaičiavimais, ministerijos perkėlimas į Kauną atsieis per 1 mln. eurų, o atsipirkti turėtų per 5-6 metus. Planuojama, kad visa ministerija į Kauną bus perkelta kitąmet.

Tiesa, perkėlimą kritikuoja kai kurie ekonomistai, ūkininkai ir ŽŪM pavaldžių įmonių darbuotojai. A. Palionis taip pat teigė nesąs ŽŪM perkėlimo į Kauną idėjos šalininkas.

Vyriausybės programoje nėra įsipareigojimų perkelti ŽŪM į Kauną

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis sako, kad Vyriausybės programoje nėra aiškiai nurodyta, kad jo vadovaujama ministerija turi būti perkelta į Kauną. Priešingai nei „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir premjeras, A. Palionis toliau neslepia skepsio dėl valdančiųjų sumanymo perkelti Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM) į laikinąją sostinę ir pabrėžia – jokio įsipareigojimo perkelti ŽŪM nėra.

„Mes pasižiūrėkime į Vyriausybės programą, 235 punkte kalbama... ir jeigu pažodžiui pasakyta – stiprinsim regioninę politiką, svarstysime galimybę į Kauną perkelti Aplinkos bei Žemės ūkio ministerijas. Įsipareigojimų, kad garantuotai perkelsime tikrai nėra. Aš, teisybę sakant, nesu matęs, kokie yra argumentai, kodėl atsisakyta Aplinkos ministeriją kelti, nemačiau argumentų kodėl nuspręsta tik Žemės ūkio ministeriją kelti“, - LRT radijui kalbėjo A. Palionis, užsimindamas, kad jo šiuo metu vadovaujama ŽŪM galėtų veikti dviejuose miestuose.

„Lieka tik klausimas, kokia apimtimi“, – sakė A. Palionis, pabrėždamas, kad Kaune galėtų būti tik ŽŪM padalinys, kurio funkcijų Vilniuje likusioje institucijoje nebūtų atliekama.

ELTA primena, kad A. Palionis sudarė darbo grupę, kuri įvertins ŽŪM perkėlimo į Kauno miestą tikslingumą ir pagrįstumą. Ji išvadas žada pateikti rugsėjį.

Tikslas išnagrinėti ŽŪM perkėlimo į Kauną galimybes buvo numatytas Vyriausybės programoje. Ją norėta perkelti kartu su pavaldžiomis organizacijomis, tačiau, joms pasipriešinus, šios minties laikinai atsisakyta.

Prezidentas Gitanas Nausėda šią savaitę teigiamai įvertino žemės ūkio ministro siekį įvertinti į Kauną perkeliamos Žemės ūkio ministerijos naudą.

„Ministro A. Palionio pastangos įvertinti Žemės ūkio ministerijos perkėlimo į Kauną naudą yra sveikintina pozicija. Išsivysčiusios valstybės, prieš pradėdamos vykdyti tokias reformas ir siekdamos priimti teisingus sprendimus, visada įvertina tiek projekto naudą, tiek jo trūkumus. Džiugu, kad Lietuva perima gerąją Vakarų šalių patirtį“, – feisbuke rašė G. Nausėda.

Savo ruožtu R. Karbauskis yra sakęs, kad A. Palionio reikštas prieštaravimas ministerijos perkėlimui į Kauną tėra subjektyvi nuomonė, o šio sprendimo ir ministerijos perkėlimo proceso niekas neatšauks.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)