Specialistai tikina, kad nors bulvių trūkumo vartotojai tikrai nepajaus, o jas auginantiems ūkininkams, nepaisant brangesnių bulvių, džiūgauti dingsties mažai – derlius antrus metus iš eilės tolsta nuo daugiamečių vidurkių.

Šie metai bus nuostolingi visiems, tiek vartotojams, kurie už jas turės mokėti daugiau, tiek ūkininkams, daugumai kurių aukštesnės kainos neatpirks sumenkusio derliaus.

Žemės ūkio ministerijos Augalininkystės ir Agrarinės aplinkosaugos skyrius patarėjas Vidmantas Ašmonas tikina, kad bulvių derlius Lietuvoje šiemet 25-30 proc. bus mažesnis nei vidurkis. Kai kuriems ūkininkams jis gali būti net 40-50 proc. mažesnis, tiesa, yra ir tokių, kurie bulvių kas kaip įprasta.

Derlius nedžiugina

130 ha bulvių ūkį turintis Rimantas Žebarauskas iš Kėdainių rajono patvirtina šiuos skaičius, sezonas vertinamas vidutiniškai, tiesa, ūkininkas tvirtina, kad tikslūs skaičiai paaiškės po netrukus prasidėsiančio rudeninio bulviakasio.

„Sezonas bus toks pat kaip ir pernai – nieko gero. Lietuvoje bulvių nebus labai daug, tačiau jų kainą nuo vietinio derliaus nepriklauso. Kol kas anksti kalbėti, viskas bus aišku rugsėjo vidury ar šio mėnesio pabaigoje. Apibendrinant, bulvių bus mažai. Užpernai jos skendo, pernai jas išdžiovino sausra, šiemet - panašiai kaip pernai“, – liūdnas tendencijas konstatuoja R. Žebarauskas.

V. Ašmonas įsitikinęs, kad visiškai lyginti praeitą ir šį sezonus negalima. Orai nors ir panašūs, tačiau sausros pernai buvo kitu metu, nuo to daug kas priklauso, be to, labiau sausrai pasiruošę ūkininkai patyria mažesnius nuostolius.

„Pernai sausra buvo kitokia. Šiemet ji buvo per patį dygimą, gegužės mėnesį, ir užsitęsė, pernai sausra buvo kiek trumpesnė. Pavojingiausias metas yra pavasarį. Geras laistymo sistemas turintys ūkininkai nukenčia mažiau“, – sako V. Ašmonas.

„Viskas priklauso nuo laistymo, gal tada dar galima kažką išspausti. Tačiau šiemet nors ir laistėme, užmezgimas buvo blogas, nepadauginsi tų bulvių. Tiesiog bulvė bus didesnė ir jų bus mažiau, viskas panašiai, kaip ir pernai, bent jau mūsų ūkyje“ , – teigia Kėdainių rajone ūkininkaujantis R. Žebarauskas.

Bulvių nepritruks

Žemdirbiai sako, kad žmonės bulvių trūkumo pajausti neturėtų. Įprastai lietuviai prisikasa ir sau ir gali eksportuoti. O liepos mėnesį rekordiškai į viršų šokusias kainas lėmė tai, kad Lenkijoje tuo metu bulvių pritrūko, todėl, kai kurie ūkininkai netgi eksportavo savo bulves kaimynams. Tai yra neįprastas reiškinys, nes visada daug ir pigios produkcijos vežama į mūsų šalį būtent iš Lenkijos.

Kitas Kėdainių rajono ūkininkas 94 ha bulvių ploto auginantis Povilas Dambrauskas pasakojo, kad pernai dėl visą Europą alinusios sausros bulves eksportavo net į Olandiją, šalį, pasižyminčią aukštais žemės ūkio produkcijos rezultatais.

Tad, prognozuojama, kad nepaisant nedidelio derliaus ir laikino bulvių kainų šuolio, jų kainos netrukus neturėtų būti gąsdinančios. Tai patvirtina ir statistikos portalo produktukainos.lt kainų kreivė.

Bulvių kainos nuo 2018 m. (produktukainos.lt)

Kainų viražai

Remiantis jos analize, bulvių kainų pikas buvo įpusėjus liepai, 28 - ąją metų savaitę, vidutiniškai šalyje kilogramas bulvių kainavo - 1.02 eurai. Nuo to laiko kreivė po truputį krenta ir šiuo metu siekia 0.7 euro už kilogramą. Palyginimui, pernai tą pačią 28 – ąją savaitę kilogramo kaina buvo – 0.43 euro, o lygiai prieš metus, 33 – ąją savaitę – 0.48 euro.

„Kainos bus kažkiek aukštesnės, ūkininkai jais didins, nes derliaus vidurkis yra žemesnis. Bet didinti be proto irgi negali. Rinka yra bendra, priveš tų bulvių iš kitur. Parduotuvėse tikrai bulvių trūkumo nebus, bet ūkininkams nuostolis yra“, – sako V. Ašmonas.

„Užsienio rinka turi įtakos. Lietuva užsiaugina bulvių ir sau, ir daugiau. Jei užsienyje bus geras derlius, Lietuvai, nepaisant nedidelio derliaus, jų užteks. Jei užsienyje bulvės bus pigesnis, atitinkamai mažiau teks eksportuoti, tai ir Lietuvoje kainos nebus labai didelės“, – prognozuoja P. Dambrauskas.

Nepaisant šių spėjimų, visi kalbinti pašnekovai vieningai tvirtina, kad skaičiuojant ilgesnį laikotarpį, bulvių kainų kreivė lygiagrečiai su pragyvenimo lygiu, po truputį kyla į viršų: didėja išlaidos, kyla algos, trąšų ir pesticidų kainos, kuro kainos. Dėl to ir savikaina tampa didesnė, o ūkininkai vis jautriau reaguoja matydami krentančius derliaus rodiklius.


Nerimo yra

Ankstyvųjų bulvių, skirtų vartoti šviežias, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse birželį, palyginti su pernai, supirkta 8,03 proc. mažiau, t. y. 1,5 tūkst. t, praneša Lietuvos daržovių augintojų asociacija (LDAA).

Asociacijos duomenimis, perdirbti skirtų bulvių supirkta 4,89 karto mažiau – 84 t, nes šiemet anksčiau baigėsi seno derliaus bulvių realizacija.

„Vieni labiau nerimauja, kiti mažiau. Kas neturi kur parduoti už gerą kainą, tas panikuoja. Realiai, į viską reikia investuoti: laistymą, kokybiškus sandėlius, kur galima ilgiau laikyti bulves. Tada prasiplečia pardavimo laikas ir galimybė pagauti gerą kainą, kuri anksčiau ar vėliau ateis.

Lietuvoje vis tiek bulvių suvalgoma nemažai. Jei nebūtų paklausos, gal ir galvotume kažką kitą. O dabar nepanikuojame, yra kaip yra. Visuose versluose yra rizikos ir reikia tarp jų laviruoti“, - optimizmo nepraranda P. Dambrauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)