Žemės ūkio viceministras Evaldas Gustas sako, jog kitąmet trąšų kokybei tikrinti numatyta beveik 0,4 mln. eurų.

„Preliminariai sutarta, kad kitais metais trąšų rinkos priežiūrai planuojama skirti 371 tūkst. eurų“, – praėjusią savaitę Seimo Kaimo reikalų komitete pranešė E. Gustas.

Pasak jo, papildomų lėšų gali prireikti naikinti į Lietuvą įvežamas netinkamas naudoti trąšas.

Valstybinės augalininkystės tarnybos vadovas Sergejus Fedotovas teigė, kad numatomo finansavimo užteks tik darbuotojų algoms, bet trąšų kokybės tyrimams pinigų trūks.

„Tos lėšos, kurios yra skiriamos, tai jų užteks tik darbo užmokesčiui, laboratoriniams tyrimams reikės ieškoti papildomai, manau“, – pareiškė jis.

Anot jo, įstatymas dabar numato, kad neteisėtai į Lietuvą patekusios ar nekokybiškos trąšos turėtų būti sunaikinamos jų tiekėjo lėšomis, bet kartais jos paliekamos likimo valiai ir jas tenka naikinti valstybės lėšomis.

„Turime patirties, kai įmonė dingsta ar bankrutuoja ir palieka (...) produktus be priežiūros“, – komitete sakė S. Fedotovas.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas pranešė, kad maždaug prieš mėnesį asociacijos iniciatyva patikrinus dalį į Lietuvą įvežtų trąšų, situacija kelia nerimą.

„Pilkosios zonos yra nemažai. Mūsų tyrimai iškėlė diskusijų. Mastas pakankamai didelis, tonažai milžiniški – atvežama trąšų, su kuriomis ketinam patręšti 3 tūkst. ha ir daugiau, ir ten tikrai yra ką tirti“, – komitete kalbėjo I. Jankauskas.

Daugiausia trąšų įsigyjama rudenį, todėl I. Jankauskas įspėjo, kad jeigu nebus tinkamos patikros, ūkininkai gali įsigyti nekokybiškų trąšų ir jų nuostoliai gali siekti „dešimtis milijonų eurų“.

E. Gusto teigimu, šiemet tinkamai prižiūrėti trąšų rinkos nepavyks, nes tam nėra lėšų.

Seimo Kaimo reikalų komitetas aptarė Tręšiamųjų produktų įstatymo įgyvendinimą ir finansavimą. Sausį priimtas įstatymas numato, kad į Lietuvą gali patekti tik tam tikrus kokybės reikalavimus atitinkančios trečiosiose šalyse pagamintos trąšos

Verslininkai turi pateikti įrodymus, kad bent trejus metus iš eilės tyrimai patvirtina trąšų teigiamą įtaką augalams ir dirvožemiui, jos nekelia pavojaus žmonių bei gyvūnų gyvybei, sveikatai ir aplinkai. Be to, trąšos turi būti įrašytos į Identifikavimo sąrašą.

Numatytos didelės baudos už neteisėtai į Lietuvą įvežtas trąšas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ yra vienas didžiausių trąšų importuotojų. Seimo opozicija, įtarusi, kad jis trąšas importuoja apeinant ES antidempingo muitus, siūlė Seime steigti specialią komisiją, kuri išsiaiškintų „trąšų reikalus“, bet Seimas tam nepritarė. Komisija tai aiškinosi savarankiškai, bet išvadų dar nepateikė.