Agurkų šventės siela − režisierė Daiva Urbonienė sako, kad Agurkų šventė niekada neišsisemia.

„Mūsų agurkų šventė – unikali ir vienintelė tokia. Didžiausias jos tikslas buvo pagerbti augintoją, žemdirbį, kuris gražiausią sezoną − vasarą – sunkiai triūsia, kad užaugintų skanių ir maistingų daržovių. Dėl to pirmosiose šventėse rinkome Agurkų karalius. Dabar jau nebe. Šiandien tai bene linksmiausia šventė suaugusiems žmonėms, kurioje gali būti, pramogauti ir ragauti“, − sakė šventės režisierė D. Urbonienė.

Šiemet Agurkų šventėje ant grilio bus čirškinama, skrudinama 22 metrai dešros, 22 kilogramai šviežių bulvyčių ir ruošiama 22 kilogramai net vienuolikos skirtingų rūšių agurkų salotų. Šventės organizatoriai tikisi pavaišinti ne mažiau kaip 400 šventės pramogautojų.

Organizatoriai džiaugiasi, kad ir šių metų Agurkų šventės mugė išsiskirs dalyvių gausa ir asortimentų įvairove. Mugės dalyviai suvažiuos iš įvairių Lietuvos miestų, bus ir iš Jekaterinburgo. Bus galima įsigyti ne tik tautodailės dirbinių ir tautinio paveldo produktų, bet ir skaniai ir sočiai pavalgyti. Blynų, mėsainių ir šilkinės košės kvapas vilios iš tolo. Kiekvienas apsilankęs mugėje, galės nusikalti proginę monetą, „išsitatuiruoti" ar ąžuolinėje bačkutėje išsispausti aliejaus.

Kėdainiuose dar tikima, kad agurkas skaniausias „iš lauko“. Nors iki šiol šeimininkės užsiaugina agurkų daržo lysvėje, tačiau dažniausiai jie perkami iš ūkininkų, kurie agurkus augina profesionaliai.
Kėdainių rajone agurkų plotus deklaruoja 30 ūkio subjektų. Iš viso agurkai užima 16,90 ha. Uždarame grunte, t. y. šiltnamiuose, agurkus augina 26 rajono ūkininkai ir tik 4 ūkininkai šią populiarią daržovę augina lauko lysvėse. Lauke auginama apie 4 ha agurkų. Pagal auginamus plotus, agurkai – tik šeštoje vietoje, po morkų, gūžinių kopūstų, svogūnų, špinatų ir burokėlių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)