Vyriausybė iš esmės pritarė parlamentarų siūlymams dėl pluoštinių kanapių
Seimo konservatorių frakcijos nariai Mykolas Majauskas ir Kazys Starkevičius yra įregistravę pataisas, kuriomis siūlo pakeisti pluoštinės kanapės apibrėžimą neapribojant jos auginimo tik sėkloms ir pluoštui, įvardijant produktų grupes, išskyrus bet kokio pavidalo psichoaktyviosios medžiagos tetrahidrokanabinolio (THC) gavybą, ir pluoštinės kanapės dalis iš, kurių galima gaminti pluoštinių kanapių produktus.

Parlamentarai taip pat siūlo numatyti išimtį, leidžiančią auginti pluoštines kanapes mokslo selekcijos tikslais ne tik atvirame grunte, bet ir oficialiai patvirtintoms mokslo tyrimų institucijoms.

Siūloma į įstatymą įtraukti papildomas pluoštinių kanapių produktų ir pluoštinių kanapių gaminių sąvokas ir apibrėžimus, kurie išplėstų kanapių kaip žaliavos panaudojimo ir nepsichoaktyvių jų gaminių tiekimo rinkai galimybes.

ŽŪM Vyriausybės nutarimo pažymoje siūlo iš esmės pritarti siūlymams, tačiau siūlo Seimui juos sujungti ir tobulinti – pavyzdžiui, įtvirtinti nuostatą, kad pluoštines kanapes galima auginti produktų ir gaminių gamybai, taip pat atsisakyti THC kiekio nustatymo visuose pluoštinių kanapių gaminiuose, kadangi ši riba nėra įrodymais pagrįsta kaip nekelianti rizikos visuomenės sveikatai ir šimtais kartų viršytų kai kuriose kitose šalyse nustatytus didžiausius leistinus THC kiekius maisto gaminiuose.

Taip pat siūloma nustatyti, kad THC kiekis pluoštinių kanapių gaminių gamybos proceso metu susidarančiuose tarpiniuose produktuose neturi viršyti 0,2 proc.

Dokumentuose kalbama ir apie siūlymą atsakinga institucija nurodyti Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, kuris išduotų pažymą ir laboratorinių tyrimų protokolą apie THC kiekį gaminyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)