Atsižvelgdama į didelę fitosanitarinę riziką, susijusią su dirvožemiu ir auginimo terpe pernešant daugelį kenksmingųjų organizmų, Europos Komisija sugriežtino reikalavimus papildydama atitinkamus Direktyvos 2000/29/EB priedus dėl panaudotos žemės ir miškų ūkio technikos importo į Europos Sąjungą, rašoma pranešime.

Remiantis Europos Komisijos reikalavimais, panaudota žemės ir miškų ūkio technika, importuojama į visas Europos Sąjungos šalis, nuo š. m. rugsėjo 1 d. turi turėti fitosanitarinį sertifikatą, o mašinos ar transporto priemonės, kurios buvo naudojamos žemės ar miškų ūkyje, turi būti įvežamos išvalytos, nuo jų pašalintos dirvožemio ir augalų liekanos.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad fiziniai ir juridiniai asmenys, įvežantys panaudotą žemės ir miškų ūkio techniką iš ne Europos Sąjungos šalių (išskyrus Šveicariją) nuo š. m. rugsėjo mėnesio privalo būti įsiregistravę Lietuvos Respublikos fitosanitariniame registre. Dėl įsiregistravimo iš anksto reikėtų kreiptis į Valstybinė augalininkystės tarnybos regioninį skyrių, kurio teritorijoje vykdote ūkinę veiklą. Regioninių skyrių sąrašą galite rasti čia: http://www.vatzum.lt/lt/struktura-ir-kontaktai/darbuotoju-kontaktai/.

Nauji importo reikalavimai taikomi naudotai žemės ir miškų ūkio technikai pagal šį kombinuotosios nomenklatūros kodų sąrašą:

Krovinių, kurie bus tikrinami Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos, sąrašas
8432 Žemės ūkio, sodininkystės arba miškų ūkio mašinos, naudojamos dirvai paruošti arba dirbti; volai vejoms arba sporto aikštelėms voluoti


8433 53 Šakniavaisių arba gumbavaisių kasimo mašinos


8436 80 10 Miškų ūkio mašinos


8701 20 90 Kelių vilkikai, pritaikyti puspriekabėms traukti


8701 91 10 Ratiniai žemės ūkio traktoriai ir miškų ūkio traktoriai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją