„Pagrindinė kaštų ir naudos analizė vyko 2016 metais, kai mes pateikėm visuomenės teismui savo programą ir joje buvo labai aiškiai, argumentuotai pasakyta, kad šią ministeriją, kaip vieną svarbiausių regioninių ministerijų, kuri turi ypač glaudų ryšį su regionais, nes ūkininkai dirba visoje Lietuvoje, mes perkelsime į Kauną kaip strateginį žemės ūkio mokslo centrą. Tai yra faktas, ir ar jūs su tuo sutinkat? Ir Kauno visuomenė, ir Lietuvos visuomenė, ir žemdirbių bendruomenė labai pozityviai priėmė mūsų programą, gavome daugiausia balsų. Tikrai svarbesnės kaštų analizės nėra“, – „Žinių radijui“ sakė Seimo narys.

Jo teigimu, šis klausimas yra regioninės politikos pavyzdys ir kol kitos politinės jėgos esą daug apie tai yra kalbėjusios, „valstiečiai“ bando ją vykdyti. Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad profesinių sąjungų dalyvavimas procese yra svarbus, tačiau jų reikalavimams yra ribos.

„Tai sunkus procesas. Aš labai norėčiau, kad būtų kuo daugiau atsižvelgiama į profesinių sąjungų reikalavimus, bet negali būti politinio profsąjungų reikalavimo neperkelti (ministerijos. – ELTA). Gali būti reikalavimas kompensuoti, pradėti, vežti, sudaryti sąlygas – visos įmanomos sąlygos, bet politinis sprendimas buvo priimtas 2016 m. per balsavimą, nebegali čia būti derybų“, – teigė parlamentaras.
ELTA primena, kad antradienį Seimo posėdžio metu buvo teikiama Seimo rezoliucija dėl ŽŪM perkėlimo į Kauną, kurią pasirašė visos parlamentinės frakcijos, išskyrus „valstiečių“. Joje buvo teigiama, kad yra pasigendama teisinio tokio sprendimo pagrindimo.

„Norime atkreipti dėmesį, kad mes niekaip nerandam kokio nors teisinio pagrindo, kuriuo remiantis būtų vykdomas šitas ministerijos perkėlimas. Atsakymas paprastai yra toks – yra politinis sprendimas. Gerai. Galima pripažinti, kad politinis sprendimas, politinė valia. Įgyvendinti programą yra gerbtinas dalykas. Bet (...) Vyriausybės programoje yra nurodytas siekis visas ministerijas perkelti į vieną pastatą ir ŽŪM perkėlimas į Kauną nėra minimas“, – Seimo tribūnoje kalbėjo rezoliuciją pristatęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

„Taigi susiduriama su viena politine valia šitos Vyriausybės ar valdančiosios daugumos visas ministerijas perkelti į vieną pastatą, suprask, Vilniuje, o greta to yra daromas kažkoks eksperimentas perkeliant ŽŪM ar jos dalį į Kauną. Nesutampa pačios Vyriausybės politinės valios ar politinės daugumos politinės valios pareiškimai“, – pridėjo jis.

Kartu, E. Gentvilo teigimu, 2017 m. Seimas jau balsavo dėl perkėlimo klausimo ir pasisakė neigiamai, tad sprendimas tęsti ministerijos perkėlimą prieštarauja ir Seimo sprendimui.

„Šitas Seimas 2017 m. balandžio 27 d. nepritarė ministerijos perkėlimui į Kauną. Tada ta politinė valia prieštarauja Seimo pareikštai valiai“, – sakė E. Gentvilas.

Rezoliucijai pritarta nebuvo – 39 Seimo nariai balsavo už, 39 buvo prieš, 23 – susilaikė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)