Tačiau taip teigiantys ūkininkai ir žemės ūkio bendrovių vadovai čia pat priduria, kad tai pasiekiama žmonėms, turintiems atitinkamą kvalifikaciją.

Turbūt tai nebus naujiena, kad realybė tokia – tokių specialistų žemės ūkyje trūksta. Tokiems darbuotojams mokami pinigai nesulyginami su kitais sezoniniais darbais, arba kvalifikacijos nereikalaujančia veikla, kai dažnai 600 eurų atlyginimas yra svajonė. Padienio darbininko alga gali būti mažesnė kartais.

Darius yra ūkininkas iš Telšių, vyras darbo skelbimuose ieško traktorininko. Žemaitis sutiko atskleisti, kokių savybių reikia geram traktorininkui ir kokio atlyginimo toks darbuotojas gali tikėtis.

Tačiau specialistai iš karto įspėja, kad tikėtis realių skaičių šiame sektoriuje sudėtinga. Šešėlis milžiniškas ir 300 eurų alga „statistikoje“ realybėje gali būti 5 kartus didesnė „vokelyje“.

700 gauna tie, kurie nieko nemoka

Vyrui ūkyje reikia 1-2 traktorininkų. Darius pasakoja, kad daug metų turėjo vieną gerą darbuotoją, tačiau šis išėjo į pensiją ir teko ieškoti kito. Šiemet žvalgosi jaunesnių, iki 30 metų specialistų. Pernai bandė su vyresniais, tačiau, kaip sako pats, patirtis nekokia, jie sunkiai persilaužia dirbti su modernia technika, o jaunesni imlesni. Darius teigia, kad traktorininkų algos gali labai skirtis, Uždarbis priklauso nuo sugebėjimų ir patirties.

„Dirbant standartines valandas mano ūkyje traktorininkas atskaičius mokesčius uždirba mažiausiai 4 eurus už valandą. Čia yra pradinė suma naujam darbuotojui, pagalbiniam traktoristui. Juk nebūna taip, kad ateina žmogus ir viską moka iš karto, padirbęs daugiau laiko ūkyje ir jei matome, kad jis vertingas darbuotojas, jis gali gauti ir 6 eurus už valandą, t. y. apie 1000 eurų ir daugiau. Pabrėžiu, čia dirbant standartines valandas, be viršvalandžių“, – mechanizatorių algas savo ūkyje atskleidžia Darius.

Nesunku paskaičiuoti, dirbant visą mėnesį mažiausia alga į rankas 600-700 eurų, daugiau patirties turintis ir aukštesnio lygio darbuotojas gauna apie 1000 eurų.

Darius juokiasi, kad 700 eurų gauna tie, kurie, galima sakyti, nieko nemoka, pagalbiniai. Vidurkis yra apie 1000 ir daugiau, per darbymetį traktorininkas gali uždirbti ir 2000 eurų.

Sezono metu uždirba 4000

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas, Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės, dirbančios 1700 hektarų, vadovas Petras Puskunigis teigia, kad Lietuvos žemės ūkyje gero atlygio visada gali tikėtis geri kvalifikuoti specialistai.

„Traktorininkas iš tikro yra vertinga ir paklausi specialybė, reikalaujanti daug atsakomybės ir sugebėjimų, nors tai nėra išskirtinė specialybė. Gauti solidžią algą gali ir kiti specialistai. Gyvulininkystės darbuotojai arba melžimo operatoriai, gyvulių prižiūrėtojai gali uždirbti į rankas 1000 ir daugiau.

Traktorininkai vasarą gali uždirbti ir 2-3-4 tūkst. eurų. Šiaip, kaime norintys dirbti tikrai uždirbs. Tik tų norinčių nelabai yra, dabar dar tas naujas įstatymas dėl bedarbio statuso (nutarimas, kad smulkūs ūkininkai gali gauti bedarbio pašalpą red. past.) – nežinau į kokią grupę politikai ėjo balsų susirinkti, padaryta didžiulė nesąmonė, tuo labiau niekas nenorės dirbti“, – DELFI sakė P. Puskunigis.


Traktorininkas traktorininkui nelygus

Telšiuose ūkininkaujantis Darius teigia, kad nors traktorininkų algos geros, tačiau patikimą žmogų rasti nelengva. Į pensiją išleidęs ilgametį savo mechanizatorių, vyras vargsta bandydamas surasti tinkamą žmogų.

„Visi įsivaizduoja, kad labai lengva žemės ūkyje traktorių vairuoti. Ateina nieko nebaigę, nedirbę, vienas sakė, kad yra važiavęs šalia draugo kabinoje, nepasirodė sunku, gali atvažiuoti dirbti.

Darbas fiziškai nėra sunkus. Bet tam reikia turėti sugebėjimų, technika nauja, privaloma mokėti užprogramuoti kiekvieną skirtingą operaciją. Aš juk negaliu kiekvieną kartą važiuoti ten keisti technikos parametrų?

Vertinami tie traktoristai, kurie turi patirties ir nereikia jų prižiūrėti. Kartais reikia ir papildomai kažką paremontuoti, pavirinti, reikia, kad turėtų vairuotojo pažymėjimą. Iš visų šitų dalykų ir susideda darbuotojo vertė“ , - teigia Darius.

„Šie žmonės ne tik vairą sukioja, jo specializacija yra platesnė. Traktorininkas traktorininkui nelygus. Tai yra kvalifikuota specialybė, reikalaujanti daug atsakomybės. Vidutiniškai imant visus metus traktorininkai gauna 1 - 2 tūkst. eurų. Čia turint omeny, kad žiema jie nedirba, bet jiems algą vis tiek reikia mokėti.

Mažesniuose ūkiuose, kur dirba 1-2 mechanizatoriai, jie atlieka daugiau pareigų. Dideliuose ūkiuose yra daugiau įvairių darbuotojų, ten reikia ir yra visokių, atlyginimai mokami pagal kvalifikaciją ir pagal darbo sudėtingumą“, – sako P. Puskunigis.

Pigesnis kainuoja daugiau

Telšiškis Darius pasakoja, kad jo ūkyje praeitais metais buvo 3 darbuotojai, iš jų šiemet liko vienas. Pirmasis nesitikėjo, kad žemės ūkyje gali būti dulkių, nors prieš tai dirbo su ekskavatoriumi. Kitas visą gyvenimą su traktoriumi dirbo, bet pasirodo, tai darbas komunaliniame ūkyje su pusantro metro skersmens šienapjove. Kai pamatė, kad reikės su 10 metrų šienapjove dirbti, akys išsprogo ir baigėsi jo darbas.

„Žmonės įsivaizduoja, kad turi patirties, bet kai pamato, kad reikia dirbti su šiuolaikine technika, ta patirtis ir baigiasi. Tas komunalininkas važinėdavo 5km/h greičiu, o čia reikia važiuoti 25 km/h. Greičiai ir pločiai kiti. Ypač senesnio amžiaus nepadirba su naujausia technika, jie tiesiog nebegali persiorientuoti“ , - sako Darius.

Vyras sako, kad gerų darbuotojų trūkumas jaučiamas, tačiau Darius nesiruošia gaišti laiko juos apmokydamas. Visi nori daug uždirbti, bet neturi sugebėjimų, kažką gyvenime darė ir galvoja, kad staigiai išmoks. Darius sako, kad geriau daugiau mokės geram specialistui, sugebančiam suvaldyti šimtus tūkstančius kainuojančią techniką ir pateikia paprasta to argumentą skaičiais.

„Per dieną traktorius dirba tiek pat laiko, sunaudoja tą patį kurą, o skirtingo lygio traktorininkai gali nupjauti, tarkim, vienas – 20 ha, kitas – 100 ha. Našumas visai kitas.

Esu lyginęs geresnio ir prastesnio darbuotojo rezultatus, skirtumas yra dvigubas ir daugiau. Dėl to tam geresniam ir moki daugiau, o tas pigesnis galų gale gaunasi vos ne brangesnis, nes ilgiau dirba, daugiau kuro sunaudoja, padaro mažiau. Gerą darbuotoją turėti labiau apsimoka“, – dėl posakio banalumo juokiasi Darius.

Petras Puskunigis

Šešėlis iškreipia statistiką

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas P. Puskunigis teigia, kad oficialius žemės ūkio specialistų atlyginimų vidurkius suskaičiuoti beveik neįmanoma dėl Lietuvos žemės ūkyje vis dar klestinčio šešėlinio apmokėjimo.

„Traktorininkai daug uždirba, yra ir kitų specialistų, kurie gerai uždirba. Visur kaime atlyginimai yra dideli, tik pagal vidurkius to nesimato, nes šešėlis kaime yra siaubingas. Čia senos bėdos. Tarkime, imant vieną gamybinį vienetą, skirtingose vietose tame pačiame regione atlyginimai gali skirtis 4 - 5 kartus. Tai visiškai nelogiška. Juk žmonės nedirba už dyką, už 200 – 300 eurų, kaip nurodo kai kas.

Tai vieša paslaptis. Dėl to Lietuva ir važiuoja žemyn, tai iškreipia konkurenciją, vieni su mokesčiais, kiti – be mokesčių. Juk kalbant apie atlyginimus, visada kalbama apie užmokestį į rankas.

Kas liečia Žemės ūkio įmones ir juridinius asmenis, čia viskas vieša, nieko nepaslėpsi. O fizinių asmenų apskaita visai kitokia, jie disponuoja dideliais kiekiais grynųjų pinigų. Gerai, kad vis daugiau jaunų žmonių nori gauti oficialų atlygį, gal dėl kreditų ar paskolų. Bet šešėlis vis dar egzistuoja.

Direktorių atlyginimai

Palyginimui, kiek uždirba ne pačių didžiausių lietuviškų įmonių vadovai.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius ir sako, kad kuo mažesnės bendrovės, tuo paprastai įmonėse samdomų vadovų algos mažesni. Lietuviškose įmonėse galima kalbėti apie 5–7 tūkst. eurų vidurkį, nes per metus vieno žmogaus darbo vietos kaina tampa 100–200 tūkst. eurų.

Tai milžiniški pinigai ir toks žmogus turi sukurti didelę vertę.

„3–4,5 tūkst. eurų ir 30 –40 proc. algos dydžio bonusai, kurie neskaičiuojami kaip atlyginimas (sveikatos priežiūra, automobilis, mokymai) būtų žemutinė riba. Prieš 10 m stipraus vadovo alga buvo 2,5-3 tūkst. eurų (8-10 tūkst. litų). Per tą laiką algos padidėjo bent 40 proc.

Šiandien padorus statybininkas įmonėje gauna 1500 eurų ir daugiau. Vadovo atsakomybė kur kas didesnė, todėl natūralu, kad alga turėtų būti bent dvigubai didesnė“, – subtilumus aiškina M. Statulevičius ir sako, kad vadovo alga dažnai viršija įmonės savininko, dirbančio toje pačioje įmonėje, algą.

Tiesa, pastarasis lėšas išsiima kitais būdais, ne kaip darbo užmokestį arba jas palieka kaip investicijas ir grąža gaus augindamas įmonės pajamas arba kada nors ją parduodamas. Išeinant duodamas „nekonkuravimo paketas“ 3–6 mėn. atlyginimas, kad žmogus iš karto neitų pas konkurentą ir neišsivestų klientų. Tai mūsų rinkoje taip pat svarbu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)