Tarybos narių nuomone, šio instituto vaidmuo ypač svarbus dabartiniu metu, kai deramasi su Europos Sąjunga dėl naujojo Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) programinio laikotarpio. Bet lyg tyčia, kaip tik šįmet Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) planuoja mokslo institucijų pertvarkymą. Todėl pagrįstai nuogąstaujama, kad vienintelė su žemės ūkiu susijusi mokslo įstaiga praras savarankiškumą ir pradings kitų mokslo įstaigų sudėtyje.

LAEI mokslinis sekretorius Virgilijus Skulskis ŽŪR tarybos nariams pranešė, kad jau šįmet instituto veiklos finansavimas stipriai mažinamas. Tad ir logiškas klausimas, ar išliks Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas?

ŽŪR direktorius Sigitas Dimaitis neabejoja, kad LAEI praradimas žemės ūkiui padarytų labai daug nuostolių. Pasak jo, blogai, kad sprendimą priėmė tik ŠMSM, nebuvo atsižvelgta nei į Žemės ūkio ministerijos, nei į Žemės ūkio rūmų nuomones. Sugriauti galima greitai, o kas toliau? – klausiama ŽŪR pranešime.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovas Stanislovas Žurauskas, pabandęs pagrįsti jos planus dėl LAEI sujungimo ar prijungimo prie kitų mokslo institucijų, užsiminė apie prognozes, jog konsolidavimas leis sutaupyti lėšų. „Taip pat tikimės, kad šįmet lėšų per užsakymus institutui skirs ir Žemės ūkio ministerija. Tačiau problema išliks“, - susitikime su ŽŪR tarybos nariais sakė jis.

Savo ruožtu Žemės ūkio ministerijos atstovai teigia, kad užsakymų skaičių būtų galima padidinti, jeigu išliktų instituto specializacija į žemės ūkį. Būtent to niekas dabar kaip tik negarantuoja. Todėl ir laukiama Vyriausybės atsakymo, koks likimas mokslo įstaigų reorganizavimo planuose nulemtas Lietuvos agrarinės ekonomikos institutui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)