Užimtumo įstatyme įtvirtinta, kad bedarbio statusas galės būti suteiktas individualią žemės ūkio veiklą vykdantiems fiziniams asmenims, kai jų turimos žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis pagal valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro atliktus skaičiavimus už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra mažesnis nei 4 ekonominio dydžio vienetai (EDV) (1 EDV yra lygus 1 tūkst. 200 eurų), rašoma Seimo pranešime.

„Gyventojai, netekę darbo, bet turintys net ir nedidelę žemės valdą ar žemės ūkį, neturi teisės į bedarbio statusą ar išmokas, nors dirbdami buvo draudžiami nedarbo draudimu. Netgi nepaisoma fakto, ar iš tos žemės žmogus gauna kokių nors pajamų. Ir dar labai svarbu, kad jis, netekęs šito statuso, netgi negali dalyvauti darbo perkvalifikavimo procese, nes Darbo birža irgi negali šitos paslaugos finansuoti“, –sakė vienas pataisų iniciatorių Algirdas Butkevičius.

Šiuo metu galiojančiomis Užimtumo įstatymo nuostatomis įtvirtinta, kad bedarbio statusas nesuteikiamas arba panaikinamas visiems, be išimties, fiziniams asmenims, kurie yra įregistravę žemės ūkio valdą, ūkininko ūkį ar ūkinius gyvūnus arba tapę ūkininko partneriu ar žemės ūkio valdos partneriu, t. y. vykdo individualią žemės ūkio veiklą, neatsižvelgiant į tai, ar iš šios veiklos gaunamos pajamos (jei tokių gaunama) padengia sąnaudas ir užtikrina bent minimalų pragyvenimo lygį.

Pataisos įsigalios 2020 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)