Medžiotojai apgailestauja, kad pratęsus vilkų medžioklę praeitą medžioklės sezoną Kėdainių rajone nebuvo skirtas limitas medžioti vilkus, mat vilkų kiekis mūsų krašte sparčiai auga.

Papjovė avį ir ožką

„Vilkų siautėjimai fiksuojami Surviliškio seniūnijoje esančiuose kaimuose. Kiek anksčiau buvo papjauta ožka, o štai antradienį Berželės kaime vilkai papjovė ūkininko avį.

Situacija tampa išties grėsminga, o neleidžiant mums jų medžioti bus tik blogiau. Manome, kad vilkų sumedžiojimo limitas kėdainiečiams turi būti didinamas, nes plėšrūnų skaičius labai išaugo“, – teigė Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius.

Dar ne vasara

L. Stanevičius minėjo, jog toks vilkų siautėjimas ankstyvą pavasarį nieko gera nežada, nes dabar vilkai dar nemoko savo jauniklių medžioti.

„O kas bus vėliau? Kas bus liepos, rugpjūčio mėnesiais? Tuomet vilkai mokys savo jauniklius medžioti. Manome, kad atvejų, kuomet bus užpulti naminiai gyvuliai, tik daugės. Pats buvau nuvykęs į vietas, kuriose vilkai sudraskė naminius gyvulius, pastebiu, kad jie darosi vis drąsesni, eina vis arčiau sodybų. Taip yra todėl, kad vilkų populiacija pas mus gausėja ir tam yra visos palankios sąlygos“, – pažymėjo L. Stanevičius.

Sumedžiojo vieną

„Praėjusiais metais Kėdainių rajone buvo sumedžiotas vilkas. Plėšrūną pavyko sumedžioti patyrusiam Šventybrasčio medžiotojų klubo medžiotojui Audroniui Vaidalauskui. Vilkas buvo sumedžiotas Vilainių seniūnijos Šventybrasčio miške lapkričio 24 dieną.

Tą dieną, kuomet vilkas buvo sumedžiotas Vilainių seniūnijoje, mūsų medžiotojai ir kitose vietose paleido ne vieną šūvį. Į vilkus tądien buvo šauta ir Surviliškio, ir Josvainių seniūnijose. Deja, šūviai tikslo nepasiekė ir vilkai pabėgo“, – teigė Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas.

Pastebima daug

„Mūsų rajone pastebima labai daug vilkų. Juos užfiksuoja medžiotojai, būtent varyminių medžioklių metu. Tikrai yra fiksuojamas didelis vilkų populiacijos pagausėjimas. Tas sumedžiotas vienas vilkas yra labai nedaug.

Tikimės, kad naujasis aplinkos ministras peržiūrės limitus ir leis sumedžioti dar vilkų, nes iš pradžių ir buvo galvojama leisti sumedžioti daugiau vilkų, bet po to buvo priimtas toks sprendimas. O jų populiaciją reguliuoti tikrai reikia, juk visi matome, kas darosi. Vilkai artinasi prie žmonių namų“, – teigė Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas.

Per du mėnesius

„Vilkų tiek Lietuvoje, tiek mūsų rajone yra labai daug. Vilkus pernai buvo leista medžioti nuo spalio 15 dienos. Taigi, nereikėjo nė dviejų mėnesių ir šis limitas praktiškai buvo išnaudotas. Visi medžiotojai tikisi palankaus aplinkos ministro sprendimo.

Manome, kad šiemet visoje Lietuvoje turėtų būti leista sumedžioti daugiau vilkų. Taigi, tikėkimės, kad dar turėsime progą reguliuoti vilkų populiaciją“, – vylėsi medžiotojų vadovas.

Tampa problema

„Kėdainiuose vilkai jau tampa rimta problema. Jie praranda įgimtą baimės jausmą. Jie pasidaro kaip klaidžiojantys, valkataujantys plėšrūnai. Kiekvienas medžiotojas žino, jog vilkas labai atsargus gyvūnas ir jį ne tik sumedžioti, bet net ir pamatyti yra sunku.

Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad vilkai braunasi į žmonių sodybas ir puola ne tik gyvulius, bet ir prie būdos pririštus šunis. Jie juos ne tik puola, bet sudrasko ir suėda. To iki šiol nebūdavo.

Vilkai eina artyn žmonių sodybų. Pamename pernykščius metus, kuomet per kelias savaites sudraskyti net keli šunys – tai mums, medžiotojams, kelia labai rimtą nerimą, todėl organizavome specialią medžioklę, per kurią gaudėme būtent vilkus“, – sakė ilgametis medžiotojas L. Stanevičius.

Medžiotojas pabrėžė, kad vilkų problemą Kėdainių rajone būtina spręsti. Pasak jo, jei problema bus nesprendžiama, vilkų daugės ir jie toliau artės prie kaimelių bei puldinės naminius gyvulius.