Laidoje „DELFI diena“ atleistas Nacionalinės mokėjimo agentūros direktorius E.Bėrontas paaiškino, kodėl galėjo būti atleistas iš darbo, bet priežastys jam atrodo labai keistos. Jis taip pat pripažino, kad buvo sulaukęs siūlymo tapti žemės ūkio ministru.

„Už ką mane atleido, suprantu, tačiau priežastys atrodo labai keistos. Atleido dėl to, kad ministras nusprendė uždrausti man dirbti su slapta informacija, su kuria nuo pat 2014 metų man nėra tekę dirbti. Kai 2014 metais pradėjau dirbti agentūroje, tai tokio reikalavimo nebuvo. Nebuvau priimtas į darbą, kol manęs nepatikrino VSD ir STT. Tai buvo dvi pažymos. Tegul tikrina, aš nieko neturėjau, ką slėpti. Tegul viskas būna patikrina.

Gavau pažymas, pradėjau dirbti. Pirmą kartą, kai atleido, laimėjau teismą, teismas matė visą informaciją, pažymas ir automatiškai turėjo atstatyti pažymas. Ta pažyma, leidimas dirbti su slapta informacija, buvo išduotas iki 2024 metų. Ir jis turėjo būti atstatytas, tačiau, kaip suprantu, teismo jis nebuvo įvykdytas. Man buvo leista toliau dirbti, o dabar, kai kreipiausi į teismą, matau, kad ministras kreipėsi į VSD su tam tikra mane apibūdinančia informacija ir su klausimu, ar reikėtų išduoti tą pažymą. Tada prasidėjo tikrinimas. Pasirodo, kad balandžio 29 dieną yra gauta rekomendacija iš VSD, kad man būtų neišduotas tas leidimas, kuris turėjo būti automatiškai atstatytas“, – DELFI laidoje sakė E.Bėrontas.

Erikas Bėrontas

Pasiteiravus apie tai, kas buvo toje pažymoje, E. Bėronas paminėjo, kad tai galėjo nulemti dvi aplinkybės.

„Ten yra dvi aplinkybės. Tik dar nežinau, nesu įsitikinęs, ar advokatai man leidžia paviešinti tai“, – DELFI sakė atleistas Nacionalinės mokėjimo agentūros direktorius.

Paklaustas apie tai, ar jam buvo siūlyta būti žemės ūkio ministru, jis tai patvirtino.

„Buvo tokių siūlymų. Kada ir kas siūlė, aš nekomentuosiu. Palikime šį klausimą ateičiai“, – sakė E.Bėrontas.

Visą pokalbį su E.Bėrontu žiūrėkite DELFI laidoje.

DELFI primena, kad Valstybės saugumo departamentui (VSD) balandį pareiškus, kad Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas Erikas Bėrontas negali dirbti su įslaptinta informacija, žemės ūkio ministras antradienį jį atleido. „Šiandien po ilgų svarstymų ir konsultacijų su teisininkais ir po vakar gauto VSD išaiškinimo pasirašiau įsakymą, pagal kurį nuo rytojaus atleidžiu E. Bėrontą iš pareigų“, – BNS sakė Giedrius Surplys.

Giedrius Surplys

Anot jo, atleisti E. Bėrontą užtruko, nes siekta išsiaiškinti, kad po teismų sprendimų nebūtų prielaidų jam grįžti į darbą. „Iš tikrųjų VSD pažyma yra, tačiau sprendimą turiu priimti aš. Ta VSD pažyma buvo apskųsta teismui ir dėl to tiesiog nenorėjau pakartoti kitų ministrų klaidų, norėjau padaryti viską teisingai, kad atleidimas būtų visiškai teisėtas ir nesudarytų prielaidų žmogui vėl grįžti į darbą po teismo procesų“, – sakė G. Surplys. Jis pridūrė, kad E. Bėrontą vertina kaip gerą vadybininką.

„Aš asmeniškai E. Bėrontą vertinu kaip gerą vadybininką, vadovą, sulaukiau labai daug atsiliepimų iš ūkininkų, kad jie jį palaiko, vakar sulaukėm ir NMA profsąjungų atstovų palaikymo“, – teigė ministras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)