Už tokią sumą jau daugiau nei savaitę braškes pardavinėja ir Jonavos rajone ūkininkaujantis Rimas, kuris tikina, kad pirmąsias uogas nuvertina tik žmonės, niekada nebandę ūkininkauti.

Daug darbo

Kai vienoje iš socialinio tinklo ,,Facebook“ grupių Rimas paskelbė parduodantis braškes, uogomis susidomėjo ne vienas žmogus. Tačiau parašius uogų kainą, po skelbimu užvirė diskusija – vieni žmonės kaltino ūkininkus gobšumu, kiti gynė ir siūlė kritikams pasisodinti savo braškių.

,,Žinojau, kad atsiras žmonių, kurie aiškins, jog 10 eurų už kilogramą braškių – dideli pinigai. Negalėčiau su tuo nesutikti, jei nežinočiau, kiek darbo reikia įdėti, jog galėtum džiaugtis ankstyvu derliumi. Uogas auginame šiltnamyje, kurį teko kūrenti naktimis. Su žmona pasikeisdami keldavomės ir rūpindavomės, jog braškės nenušaltu. Šalnų šį pavasarį tikrai netrūko. Dėl to auginti braškes nebuvo lengva, o ir derliaus nepavadinčiau gausiu. Taip išauga uogų kaina... Nemanau, kad kiti žmonės neįvertintų savo pastangų, išlaidų ir pardavinėtų braškes po porą eurų“, - portalui jonavoszinios.lt pasakojo Rimas.

Pirkėjų netrūksta

Paklausus, ar atsirado daug pirkėjų, kurie susiviliojo ankstyvomis braškėmis, ūkininkas tikina, kad šių niekada netrūksta.

,,Braškių auginimas yra tik dalis mūsų ūkininkavimo. Neturime didelių šiltnamių, tačiau yra pirkėjų, kurie kiekvienais metais užsisako uogų iš anksto. Dažniausiai žmonės ankstyvas braškes perka savo vaikams, senyvo amžiaus žmonėms, ligoniams. Jie supranta, kad pavasarinės uogos turi daug vitaminų, kurių taip trūksta po žiemos“, – kalbėjo Rimas.

Prekiauja graikiškomis

Nors lietuviškų braškių kaina panaši visoje Lietuvoje, tiek prekybos centruose, tiek turguje galima įsigyti iš užsienio šalių atvežtų uogų, kurios yra kur kas pigesnės.

Jonavos turgavietėje dirbantys prekybininkai siūlo įsigyti graikiškų braškių. Šių kilogramas kainuoja apie 4 eurus.

Paklausus apie lenkiškas, prekybininkai tikina, kad jų kol kas dar neatsiveža, mat – per anksti.

Kalbant apie Lietuvos laukuose auginamas braškes, šių augintojų prognozės taip pat ne linksmos – braškės jau spėjo sužydėti, tačiau žiedynams pakenkė pavasarinės šalnos.

Specialistai tikina, kad dėl to šiais metais braškės gali būti brangios visą sezoną.