Valstybės įmonės Valstybinių miškų urėdija pranešimas apie pusmetinio medienos prekybos aukciono sustabdymą buvo šokas privačių miškų savininkams, ir taip kenčiantiems dėl drastiškai kritusių visų sortimentų medienos kainų.

Miškininkai nieko gero nesitiki ir iš būsimo pranešimo, kurį urėdija žada paskelbti gegužės 20 dieną, o susiklosčiusią padėtį vadina smulkiojo verslo regionuose, marinimu, rašoma pranešime.

Nepageidaujami precedentai

„Tai precedento neturintis atvejis. Aukciono sustabdymo priežastys nėra paskelbtos, – sako Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) direktorius Aidas Pivoriūnas. – Manoma, jog šį žingsnį Valstybių miškų urėdija (VIVMU) žengė nenorėdama per „Baltpool“ biržą parduoti ženkliai atpigusios medienos.“

Jis primena, kad VIVMU turi įsipareigojimų pirkėjams ir „Baltpool“ biržai, tačiau visiškai pakibę lieka miškų savininkai, nes medienos kainas diktuoja didysis rinkos žaidėjas.

Įsivaizduokit, kas būtų, jei ne ūkininkas spręstų, kam parduoti pieną, bet kokia nors valstybinė institucija. Kiltų didelis šaršalas. Be to, mano asmenine nuomone, bandymas pardavinėti valstybinę medieną per „Baltpool“ kol kas buvo naudingas tik ją įsigyjantiems tarpininkams, ne žaliavos pardavėjams.

Anot jo, dabar medienos pasiūla didžiulė, nes importuojama didžiuliais kiekiais, o miškininkai, dirbantys privačiame ir valstybiniame sektoriuose tik stebi, kaip palengva miršta visas miškų sektorius.

„Medienos kaina kritusi, miško darbų kaina didėja, žmonių rajonuose, norinčių dirbti reikia su žiburiu ieškoti. Tai sunkiausias periodas per paskutinius vienuolika metų“, – PMSA vadovas.

„Baltpool“ duomenimis, per du mėnesius nuo kovo pradžios kai kurie medienos sortimentai atpigo 30–40 procentų. Pavyzdžiui, per porą mėnesių, nuo kovo pradžios iki balandžio pabaigos tarrąsčiai atpigo 37 proc., iki 39,46 eurų už kietmetrį, popierrąsčiai – 22 proc., iki 36,91 proc., ir netgi malkos dar labiau atpigo – 5 proc., iki 28,07 euro.

Žlugdo importas

Medienos pardavėjai piktinasi matydami nesustabdomu srautu geležinkelio vagonais atplūstančią smulkintą medieną iš Baltarusijos, nes ši visiškai numušė ir malkinės medienos, ir popierrąsčių kainas.

Marius Valukynas

„Baltarusiškas biokuras dabar importuojamas kaip niekada gausiai, atvežama ir lentų, nors turime pakankamai savo miško ir biokuro pagaminame pakankamai, o lietuviškos medienos eksportas ribojamas“, – sako UAB „Dzūkijos mediena“ direktorius Marius Valukynas.

Jo teigimu, popiermedžių kainai daro įtaką skandinavai, kurie dabar popiermedžio neperka, nes naudoja savo medieną ir atsargas. „Tik praėjusį pusmetį jie buvo suaktyvėję, o nuo šių metų pradžios perka mažai ir minimalia kaina“, – bendrovės vadovas.

Jo teigimu, Lietuvos miškininkai negali sau leisti popiermedį pardavinėti kone už malkų kainą, nes tai būtų per didelė prabanga, juolab kai gamybos sąnaudos padidėjusios. „Galima nekirsti pusmetį O ką žmonėms pasakyti? Ateikite po pusės metų, pabūkite pusmetį nevalgę? – ironizuoja M. Valukynas. - Didžiulis valstybės turtas miškai dabar yra visiškai nuvertinti“.

Tuo metu žibalo į ugnį papila ir ūkininkai, kurie, bijodami netekti ES paramos, iškerta jų žemės ūkio valdose užaugusius krūmynus ir atiduoda biokuro gamintojams dykai, taip dar labiau mažindami malkinės medienos kainas, kuri žemyn tempia ir kitus sortimentus.

Gero nesitiki

„Jei gegužės 20 dieną VIVMU atnaujins prekybą, laikinas sustabdymas didelės įtakos neturėtų daryti, bet matyt bus pokyčių. Sunku pasakyti, kokie tie pokyčiai bus, nes kaip netikėtai sustabdė prekybą, taip netikėti gali būti ir pokyčiai. Dabar padėtis tokia, kad valstybiniai miškai priklauso valstybei ir ji gali kontroliuoti, kiek biokuro reikia įvežti ir kiek žaliavos eksportuoti. Juk tai labai paprasta“, – sako bendrovės vadovas.

Pasak jo, importas jau visiškai numušė medienas kainas Lietuvoje, o valstybiniai miškuose kertama mediena parduodami pigiai – vadinasi, negauna pinigų.

Kai yra medienos perteklius, privačių miškų padėtis tokia pati, bet jų savininkai sumoka patys pinigus, tuo tarpu VIVMU ir jos padaliniams valstybės miškas yra duotybė. Todėl nėra sąžininga, įsileidus nežabotą menkavertės medienos importą iš Baltarusijos, žlugdyti ir valstybinius, ir privačius miškus, dargi iš esmės visiškai apribojus arba sustabdžius kirtimus neva saugojamose teritorijose.

„Miškas, kuriame ūkininkaujama racionaliai, yra didelis turtas, o ne dūlančių medžių menkavertis masyvas“, – konstatuoja M. Valukynas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)