2019 m. numatyta kvietimo suma sudaro apie 4 mln. eurų – iš viso iki 2022 m. bus paskirstyta net 14 mln. eurų ES fondų lėšų.

„Pasikeitę senus šilumos gamybos įrenginius į naujus, gyventojai galės efektyviau savo namuose gaminti šilumos energiją, mažinti išlaidas kurui, o aplinka bus teršiama mažiau. Tai yra vienas iš kertinių mūsų energetikos tikslų“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pasinaudoti parama galės visi individualių vieno ar dviejų butų gyvenamųjų arba sodo namų savininkai. Svarbi sąlyga – pastatai turės būti užbaigti ir įregistruoti Registrų centro Nekilnojamojo turto registre prieš penkerius arba daugiau metų nuo kvietimo teikti registracijos formas dienos.

Parama bus skiriama gyventojams, senuosius katilus keičiantiems į efektyvesnius, atsinaujinančius išteklius šilumai gaminti naudojančius įrenginius – 5 klasės biokuro katilus arba šilumos siurblius.

Fiziniam asmeniui bus kompensuojama 50 proc. sumos, kuri yra paskaičiuojama padauginus įsigyto įrenginio galingumą kilovatais (kW) iš fiksuotų vieno kilovato galios įkainių (juos rasti galima šiame dokumente). Pavyzdžiui, įsirengus 20 kW granulinį 5 klasės biokuro katilą galima gauti apie 1500 eurų, o 10 kW galios oras-vanduo šilumos siurblį (be integruoto boilerio) – apie 2668 eurų kompensaciją.

Gyventojai, norintys gauti paramą, nuo gegužės 10 d. iki birželio 10 d. turės užpildyti paprastą registracijos formą, kuri bus patalpinta Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) svetainėje ir kvietime nurodytu būdu pateikti APVA.

Katilų keitimas

Dar viena svarbi sąlyga – parama nebus skiriama jau užbaigtiems projektams, kas reiškia, kad įrenginiai turės būti sumontuoti tik po to, kai APVA buvo pateikta registracijos forma.

Registracijos formas galima bus teikti visą mėnesį – iki birželio 10 d. Visos registracijos formos, kurias gyventojai pateiks per šį laikotarpį, bus vertinamos tik pagal patvirtintus projektų atrankos kriterijus ir jų pateikimo laikas vertinimui įtakos neturės.

Ši sąlyga taip pat galioja ir saulės elektrinių įrengimui skirtai paramai, kuriai gauti paraiškas taip pat reikės teikti APVA nuo gegužės 10 d. iki birželio 10 d.

Priėmus visas gyventojų registracijos formas, maždaug per mėnesį jos bus įvertintos ir gyventojai bus informuoti apie tai, ar jiems skirtas finansavimas. Tad gyventojai liepos viduryje jau žinos, ar gavo finansavimą seno katilo keitimui.

Gavę teigiamą sprendimą, gyventojai turės iki 2020 m. kovo 10 d. pasikeisti katilą bei pateikti APVA išlaidų kompensavimo prašymą. Kartu taip pat reikės pateikti dokumentą, įrodantį, kad senasis katilas buvo atiduotas atliekų tvarkytojams. Lėšos bus išmokėtos per 60 dienų nuo išlaidų kompensavimo prašymo pateikimo dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)