Atliekant patikrinimus turgavietėse ar kitose prekybos vietose, bus kreipiamas dėmesys, ar prekiautojai turi bulvių įsigijimo dokumentus, ar registruoti Lietuvos augalų sveikatos (fitosanitariniame) registre, ar bulvių pakuotės paženklintos etiketėmis, kuriose nurodyta visa būtina informacija. Šie reikalavimai galioja tiek prekiaujant lietuviškomis, tiek iš kitų šalių atvežtomis bulvėmis.

Valstybinės augalininkystės tarnybos duomenimis, ankstesniais metais atlikti prekybos bulvėmis patikrinimai rodo, kad mūsų šalyje daugiausia prekiaujama Lietuvoje užaugintomis bulvėmis. Taip pat jų atvežama ir iš kitų valstybių – Kipro, Italijos, Graikijos, Ispanijos, Lenkijos, Maroko, Egipto.

Augalininkystės tarnyba primena, kad į ES ir Lietuvą įvežti bulves iš daugelio trečiųjų šalių yra draudžiama. Išimtys taikomos tik šiose valstybėse užaugintoms bulvėms - Alžyrui, Izraeliui, Libijai, Marokui, Sirijai, Šveicarijai, Tunisui, Turkijai, Egiptui, Serbijai, Bosnijai ir Hercegovinai, Libanui (dviem regionams). Šios šalys Europos Komisijos nustatyta tvarka įrodė, kad vykdo efektyvią kenksmingųjų organizmų kontrolę, imasi reikalingų priemonių jiems naikinti, atlieka bulvių siuntų tikrinimus, kurie yra tapatūs ES šalyse narėse atliekamiems veiksmams.

Bulvės, importuojamos į ES iš minėtų valstybių, turi atitikti specialiuosius reikalavimus, kad su šiais stiebagumbiais nebūtų įvežti kenksmingieji organizmai. Šios bulvės yra tikrinamos pasienyje (tos ES šalies, pro kurios pasienio postą įvežama į ES teritoriją) ir, jeigu nerandama kenksmingųjų organizmų, o bulvės atitinka fitosanitarinius reikalavimus, jomis galima prekiauti visoje ES.

Draudimo įvežti bulves iš ES šalių narių nėra. ES šalyse užaugintų bei tiekiamų rinkai bulvių pakuotės privalo būti ženklintos etiketėmis, kuriose greta kitos informacijos nurodomas ir tos šalies nacionalinės augalų apsaugos organizacijos augintojui suteiktas registracijos fitosanitariniame registre numeris.

Pranešime taip pat pažymima, kad Lenkijoje augintoms bulvėms dėl pastaruoju metu pasitaikiusių ligų židinių taikomi papildomi reikalavimai - vietos bulvių augintojai turi būti tikrinami Lenkijos nacionalinės augalų apsaugos organizacijos, krovinį turi lydėti sertifikatas, patvirtinantis, kad bulvių auginimo vietoje neaptiktas bulvių vėžys arba bulvių veislė atspari bulvių vėžiui bei bulvės nėra užkrėstos bulvių žiediniu puviniu. Be to, bulvės turi būti nuplautos ar kitaip nuvalytos, nežemėtos. Lenkijos nacionalinė augalų apsaugos organizacija apie kiekvieną ketinimą vežti į Lietuvą bulvių siuntą privalo informuoti Augalininkystės tarnybą. Taigi, jei įvykdomos šios sąlygos, įvežti bei prekiauti lenkiškos kilmės bulvėmis Lietuvoje galima.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)