Pirmosios lietuviškos braškės pernai pavasarį buvo apipintos legendomis. Ne vieną šokiravo jų kaina – 20 eurų už kilogramą.

Nors piliečiai socialiniuose tinkluose liejo pyktį, tačiau pirkėjų netrūko. Po savaitės braškės jau buvo pigesnės. „Tik“ 10 eurų už kilogramą. „Halės“ turguje, kuriame tada ieškojome uogų, šalia lietuviškų taikiai puikavosi ir graikiškos bei lenkiškos. Tiesa, šios buvo tris kartus pigesnės – 3 eurai už kilogramą.

Tačiau šį sezoną augintojai ir prekybininkai, greičiausiai, nesieks mėginti kokio gylio piliečių piniginės.

Audrius Juška, Anykščiuose valdantis 10 ha šiltnamių, kitą savaitę planuoja skinti pirmąjį braškių derlių. Uogynas užima vieną hektarą. Įmonėje dirba 180 žmonių.

„Braškes auginame taikydami moderniausias technologijas, šaldytus daigus vežame iš Nyderlandų. Skirtingai nuo sodinamų lauke, joms reikia specifinio klimato, kad naktį būtų vėsu. Tai pakankamai sudėtinga prižiūrima kultūra. Daigai turi peržiemoti maždaug nulio laipsnių temperatūroje, kitaip pažeidžiamos šaknys. Kai žmogus šias uogas sodina lysvėje, jam užtenka to, ką duoda Dievas. Mums reikia skaičiuoti visas sąnaudas“, – aiškina A. Juška.

Jis apibūdina ir tai, kas yra hektaras šių uogų – tai šimtas tūkstančių daigų, iš kurio pavasarį planuojama priskinti 40 t. Derlius imamas du kartus per metus.

Kalbant apie auginimą, liepą iš Nyderlandų atvežami lede saugomi šaldyti daigai ir sodiname į specialią dirvą. Pirmas derlius rugsėjį, kitas pavasarį. Sodiname ankstyvą pavasarį arba vėlyvą rudenį. Daigai keičiami kasmet.


A. Juška sako, kad stengsis palaikyti pernai metų kainą – didmeninė kaina 6 eurai už kilogramą. Prie jos prisideda PVM ir tinklų dalis.

Patys prekybos tinklai galutinę kainą dar skaičiuoja, tačiau primena, kiek jos kainavo pernai.

DELFI eksperimentas: kaip pernai mėginome atskirti lietuviškas braškes nuo atvežtinių.


„Prognozuojame, jog šiemet pirmąsias lietuviškas braškes mūsų klientams galėsime pristatyti dar šio mėnesio pabaigoje. Šiuo metu tariamės dėl sąlygų bei kiekių su tiekėju, todėl konkrečios būsimo derliaus kainos kol kas nėra aiškios.

Pernai prekybą šviežiomis lietuviškomis braškėmis pradėjome gegužės 7 d. Tuomet 500 g indelis pirmojo lietuviško derliaus braškių kainavo 4,49 eurus (kilogramas beveik 10 eurų red. past.)“, –pasakoja Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

Ji prideda, kad šiuo metu prekiaujama 3 rūšių braškėmis. Nuo penktadienio sveriamos braškės iš Graikijos kainuos 2,99 Eur/kg, supakuotos į 400 g indelį – 2,99 Eur/vnt. Dar vienos rūšies, iš Ispanijos, 250 g indelyje kainuos 1,19 Eur/vnt.

Lietuviškų braškių laukia ir turgus.

„Kol kas turguje lietuviškų braškių nėra. Parduoda tik saldžias graikiškas, kurios kainuoja apie 2,5 euro už kilogramą. Jei lietuviškas mėgins pardavinėti po 20 eurų už kilogramą, vargu, ar joms atsiras pirkėjų“, – sako Ingrida Talžūnienė, Kalvarijų turgaus direktoriaus pavaduotoja.

Šiltnamių ūkyje braškės – ne vienintelė produkcija.

„Mūsų pagrindinės daržovės trumpi ir ilgi agurkai, pomidorai. Juos parduodame jau du mėnesius. Saulės yra, todėl viskas gerai. Nors naktys vėsios, pašildoma. Tai šiek tiek didina savikainą“, – aiškina ūkininkas A. Juška.

Trumpavaisiai agurkai ūkyje parduodami po 1,45 euro už kilogramą, ilgavaisiai parduodami vienetais, pomidorų 8 rūšys nuo 3 iki 5 eurų už kilogramą. Pasak savininko, lyginant su pernai metais kainos nekito. Tai kaina, kuria augintojai derlių atiduoda prekybos tinklams. Kalbant apie pačią rinką, ispaniški agurkai baigėsi, nes ten prasidėjo karščiai, tenka konkuruoti su lenkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)