Didžiųjų prekybos tinklų atstovai siūlo geriau šiuos pinigus atiduoti jiems, kad būtų galima paskatinti lietuviškumą ir taip visiems naudos būtų daugiau.

Prieš pradedant svarstymui komiteto narys Remigijus Žemaitaitis paprašė išjungti mikrofoną, kad jo pasisakymas nebūtų transliuojamas.

G. Surplys, žemės ūkio ministras pristatydamas e.kuponų („vaučerių“) sistemą sakė, jog tai nėra socialinė priemonė ar tiesioginis bandymas reguliuoti kainas, o konkurencijos didinimas prekybos ir mėginimas sukurti spaudimą kainoms plečiant prekybos vietų skaičių. Tuo pačiu plėsti vadinamąją „Trumpąją grandinę“, kai ūkininkai remiami ir skatinami savo produkciją parduoti tiesiogiai, ne per tarpininkus, arba ne daugiau, kaip per vieną tarpininką. Be to, taip bus skatinama vadinamoji sveikos mitybos kultūra.

Paramos pinigai

Žemės ūkio ministerija pripažino ir tai, kad programai bus naudojamos Kaimo plėtros programos lėšos.

„Tai nebus tiesioginis kirtis per kainas“, – pristatydamas projektą reziumavo ministras ir sakė, jog parengti įstatymo pakeitimai, kurie bus teikiami Seimui, tačiau prieš tai reikia Europos Komisijos pritarimo. Pagal įprastą praktiką tai užtruks iki 4 mėn.

„Darome pilotinį projektą. Nuo kovo 4 d. priimamos paraiškos vadinamosioms trumposioms grandinėms. Iki šiol paramos sąlygos buvo nepatrauklios ir iš 3 mln. išnaudojome 500 tūkst. eurų. Dabar sąlygas supaprastinome iki tiek, kad tai būtų patrauklu. Pavyzdžiui, ūkininkas galės iš ES lėšų mokės atlyginimą pardavėjai. Tikimės, kad susikurs bent 24 vadinamosios trumposios grandinės ir prekybos vietų bus iki 100“, – aiškina ministras ir sako, jog iš paramos lėšų bus galimos papildomos paskatos pirkėjams ateiti į tas parduotuves. Bus galima padovanoti dalį produktų. DELFI kiek anksčiau rašė, jog bus galima taip išdalinti produktų iki 1000 eurų per mėnesį. Bendra galima paramos suma 120 tūkst. eurų.

„Ūkininkui duodame pinigų ne tik įsteigti prekybos vietą, bet ir pritraukti pirkėjų. Nuo liepos bus naujovė, kad ūkininkas galės pirkėjams suteikti iki 10 proc. nuolaidą ir nuolaidos pinigus atgauti iš ES lėšų. Čia ir įsijungs e.kuponų sistema. Kiekvienam tėvui, auginančiam vaikus, į telefoną atsiusime kodą ir jis galės gauti 10 proc. nuolaidą“, – pasakoja G. Surplys.

Laurynas Vilimas, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos, jungiančios didžiuosius prekybininkus, vadovas posėdyje sakė, kad ministro pristatyta priemonė inovatyvi ir jis bus arba labai gera, arba labai bloga. Tai priklausys nuo įgyvendinimo.

100 parduotuvių

„Maistu Lietuvoje prekiauja 4 tūkst. parduotuvių, o bus skatinamos 100. Nežinau, ar tai gali paveikti rinką. Tačiau klausimas, kiek ta priemonė kainuos visiems ir iš kur bus paimti pinigai. Be to, ši priemonė taikoma į technologijas, tačiau, pavyzdžiui, kaimuose dauguma kasos aparatų seni, nauji, kurie bus tinkami naudoti šioje sistemoje, kainuoja iki 10 tūkst. eurų. Klausimas, kiek parduotuvių savininkų norės investuoti“, – aiškino L. Vilimas.

Jonas Talmantas, Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovas, sako, jog ministerija pradeda ne nuo to galo. Ūkininkai ruošiasi, investuoja, tačiau jei EK atsakymas bus neigiamas, žmonės liks nieko nepešę. Kitas klausimas, iš kokių lėšų bus paimtos lėšos, nes kol kas planuojama lėšas imti iš Kaimo plėtros programos, kur jų ir taip nėra daug. Nukentės kiti ūkininkai.

Ministras sakė, kad 100 parduotuvių tai planas pirmam kvietimui. Liepą bus papildomas. Jei priemonės pasiteisins, ji bus nuolatinė. Kasos aparatus galės atsinaujinti iš programos lėšų.

„Tai bus ir kovos su šešėliu priemonė, nes reikės prekiauti legaliai. Atsakant į ūkininkų perspektyvas, tai paramai trumpųjų grandinių plėtrai EK pritarimo nereikia. Vienintelio pritarimo reikia tik gaunant atsakymą, ar mes galėsime lėšas naudoti kompensuoti nuolaidas“, – atsakė ministras ir pripažino, kad kol kas projektas bus finansuojamas iš Kaimo plėtros programos lėšų ir tai nepažeidžia ūkininkų interesų, nes lėšos atsidurs ūkininkų kišenėje.

2 eurų nuolaida

Algimantas Salamakinas sakė nesuprantąs, kaip kaime gyvenimą pagerins 2 eurų nuolaidą per mėnesį. Net jei vietos kaimo parduotuvė ir dalyvaus sistemoje. Miestuose pagrindiniai prekybininkai didieji. Kur rasti vietą, kurioje galima gauti 2 eurų nuolaidą vaikui neaišku. Parlamentaras siūlo geriau po 2 eurus pridėti prie vadinamųjų vaiko pinigų ir visiems bus paprasčiau.

Ministras atsakė, jog ši priemonė yra skirta kurti įpročius ir ėjimas į mažas parduotuves taps madingu ir tuo pačiu žmonės norės deklaruoti, kad remia ūkininkus. L. Vilimas pastebėjo, jog maisto pagal galiojančius teisės aktus negalima dovanoti, o lietuviškumą nori skatinti visi prekybos tinklai ir siūlo sukurti sistemą, kad būtų parama visiems reklamuoti ir tam būtų parama.

„Duokite bet kuriai įmonei 2,9 mln. eurų ir per kelis metus vien iš lietuviškumo reklamos bus efektas. Ūkininkų produkcijos trūksta, jos reikia visiems. Tokią kompaniją būtina daryti“, – dėlioja L. Vilimas ir sako, kad jau šiandien prekybos tinklai priima ūkininkus ir šie moka tik už plotą ir tai pati efektyviausia trumpoji grandinė.

Tai išskirtinės sąlygos, suteiktos praktiškai be valstybės paramos.

Trumposios grandinės

Kiek anksčiau DELFI išsamiai rašė apie Trumpųjų grandinių projektą. Iki 120 tūkst. Eur – tiek vienam projektui galės gauti ūkininkai, kurie spės per mėnesį nuo kovo 4 d. iki balandžio 5 d. pateikti paraiškas ir atitikę keliamus reikalavimus.

Iš viso ūkininkams bus skirta 2,9 mln. Eur lėšų, tačiau šios priemonės ypatumas tas, kad joje numatyta galimybė užsiimti rinkodara – pažintiniais tikslais dalinti dalį produkcijos, už kurią sumokės Europos Sąjunga. Dešrelių, obuolių ar sūrių pagal šią programą smulkiems ūkininkams ir prekybininkams neprivalu dalinti, bet jeigu žmogus juos dalins ir tai bus pripažinta skatinamąja veikla, susijusios su trumposios tiekimo grandinės plėtra, jos bus kompensuojamos 100 proc. Nomeda Padvaiskaitė, Žemės ūkio ministerijos 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyr. specialistė sako, kad tai gali paliesti turgaus prekybininkus, mažoms parduotuvėms, netgi tarpininkams.

Parama būtent vystyti prekybą. Esminis programos niuansas – dalyvauti privaloma kartu su partneriais. Vienas fizinis ar juridinis asmuo paramos gauti negalės. Parama galės būti suteikta mažųjų ir vidutinių ūkio subjektų bendradarbiavimui, užtikrinant aktyvesnį žemės ūkio produktų paklausos augimą, tinkamam žemės ūkio produktų propagavimui bei gamintojų integracijai į maisto tiekimo grandinę, paramą skiriant trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu.

„Jei ūkininkai, teikdami paraišką įrašys punktą, kad nori dalyvauti maisto kuponų sistemoje, gaus papildomą balą, tačiau tai nebus privaloma. Kalbant apie nemokamus maisto produktus, mūsų matymas toks. Tarkime, trys ūkininkai įkuria parduotuvę, kurioje prekiauja mėsa, ir prie jų prisijungia dar vienas ūkininkas, parduodantis duoną, kurios pirkėjai dar nepažįsta. Galės, įeidamas į rinką, padalinti dalį produktų, tačiau tai nebus didelis mastas“, – aiškina N. Padvaiskaitė.

Ekspertė skaičiuoja, kad žmogus, trumposios grandinės vystymui gavęs 120 tūkst. eurų, rinkodaros priemonėms, tokioms, kaip produkcijos padalinimas, galės skirti 12 tūkst. eurų. Nuolaidos pirkėjams taip pat pat bus kompensuojamos iš šių lėšų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)