Siekiant nustatyti ir įvertinti apleistų žemės ūkio naudmenų pokyčius, pagal 2017-2018 m. palydovines nuotraukas ir atsižvelgiant į žemės sklypų savininkų bei kitų asmenų pateiktas pastabas praėjusiais metais atnaujintas Lietuvos teritorijos apleistų žemių erdvinių duomenų rinkinys. Jo duomenys naudojami apskaičiuojant žemės mokestį už apleistas žemės ūkio naudmenas.

Objektų grafinio tikslumo kritinė paklaida - ne daugiau kaip 8 m.

Kaip skelbia NŽT, praėjusių metų liepos 1 dieną šalyje buvo nustatyta 57,1 tūkst. ha apleistų žemės ūkio naudmenų - tai sudaro apie 1,7 proc. bendro žemės ūkio naudmenų ploto. Palyginimui, 2017 m. liepos 1 dieną buvo nustatyta 63,2 tūkst. ha apleistų žemės ūkio naudmenų - tai sudaro apie 1,9 proc. bendro žemės ūkio naudmenų ploto.

Daugiausiai apleistų žemės ūkio naudmenų plotų praėjusiais metais nustatyta šiaurrytinėje, rytinėje ir pietinėje Lietuvos dalyse - ten jie sudaro iki 10 proc. bendro žemės ūkio naudmenų ploto.

Dirvų apleidimą lemia miškingumas, ežeringumas, kalvotas reljefas, mažas dirvožemio našumo balas. Mažiausiai apleistų žemės ūkio naudmenų plotų nustatoma lygesnio reljefo Pietų Lietuvoje ir miškingoje bei mažiau upių ir vandens telkinių turinčioje Vakarų Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)