Tiesa, tai nereiškia, kad ministerijos valdininkai jau rytoj pradės rinktis daiktus ir važiuos į Kauną. Prasidės formalūs darbai.

Nutarta įpareigoti Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM) iki 2019 m. rugsėjo 1 d. parengti ir pateikti Vyriausybei reikalingų teisės aktų projektus dėl ministerijos perkėlimo į Kauną; iki 2019 m. birželio 1 d. parengti projekto „Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų perkėlimas į Kauną“ detalų ŽŪM, Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) ir Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) perkėlimo planą ir atlikti nepriklausomą plano įvertinimą. Tiesa, kol šio plano nėra, NŽT ir NMA nebus keliamos. Ministras Giedrius Surplys, sako, kad toks modelis, kai kai kurios agentūros veikia ne sostinėje nėra Lietuvos išradimas, tai gan populiaru Skandinavijoje.

„Pirmiausia perkelkime ministeriją, pažiūrėkime, kiek bus sutaupyta. Tada ir spręsime dėl įstaigų perkėlimo. Dabar jos lai ramiai dirba, nes atlieka atsakingas užduotis, neaudrinkime žmonių“, – pasitarime pasiūlė premjeras Saulius Skvernelis.

Šią mintį, kai perkėlimas skaidomas į du etapus, palaikė ir finansų ministras Vilius Šapoka, pabrėžęs, kad neapibrėžtumas dėl ateities gali paveikti ir pavaldžių įstaigų darbą. Todėl pirmiausia reikia perkelti ŽŪM ir po to žiūrėti, ką toliau daryti.

G. Surplys atkirto, kad ne visos agentūros puikiai atlieka savo darbą ir būdamos Vilniuje.

Nors pagal Vyriausybei pateiktą protokolą, pirmiausia (vasario 8 d.) turėjo būti pradėtas Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) perkėlimas, tačiau nutarime neliko nei šios įstaigos, nei Nacionalinės mokėjimo agentūros. Prieš savaitę abiejų institucijų profsąjungos protestavo prieš perkėlimą, kol nebus išspręsti darbuotojams svarbūs klausimai.

Kiek anksčiau skelbta, kad Nuo šių metų balandžio pradžios Kaune pradės veikti „veidrodinė“ Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). Norą dirbti šiame padalinyje jau pareiškė 36 kandidatai, praneša ŽŪM.
Ministerijos Vilniuje funkcijas dubliuojančiame Kauno padalinyje dirbs kauniečiai, šiuo metu važinėjantys dirbti į ŽŪM ar kitas ministerijas sostinėje, taip pat - žmonės iš Kauno regiono, pareiškę norą dirbti ministerijoje. Iš viso buvo paskelbta 17 atrankų konkursų. Dalis jų jau baigėsi, į kitas pareigybes dar tebevyksta dokumentų priėmimas, netrukus bus skelbiami ir nauji konkursai. I. Kanto gatvėje Kaune įsikursianti ir veiklos tęstinumą užtikrinsianti „veidrodinė“ ministerija dirbs tol, kol šiame mieste, išnuomojus naujas patalpas, bus įkurdinta visa ŽŪM

NŽT profsąjungos nariai paskelbė savo reikalavimus ir tikina, jog planas neparuoštas, neaišku ar išlaidos bus prasmingos, bet to, šioje organizacijoje panašaus masto reorganizacija jau vyko prieš dvejus metus.

„Vykdydami Vyriausybės programoje numatytą Žemės ūkio ministerijos perkėlimą į Kauną aktyviai vykdome ir norime įtvirtinti nuostatą, kad perkeliama ministerija ir Nacionalinė mokėjimo tarnyba bei Nacionalinė žemės tarnyba. Be to, kad būtų biudžete numatytos lėšos pagal poreikį. Kaune patalpos būtų nuomojamos iš privačių savininkų, o Vilniuje likusios patalpos naudojamos tik valstybės įstaigų projektams“, – projektą tada pristatė žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Pirmadienį ministras Giedrius Surplys sutiko su profsąjungų siūlymu atlikti papildomą nepriklausomą perkėlimo poveikio tyrimą. Tam bus skelbiamas konkursas. Žemės ūkio ministerija skaičiuoja, kad jos perkėlimas į Kauną kainuos apie 1,13 mln. eurų, o NŽT ir NMA – dar apie 4 mln. eurų. Anot ministro, „veidrodinė“ ministerija su keliasdešimt darbuotojų Kaune turėtų pradėti veikti jau šių metų balandžio pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)