„Nors malkų kaina didėjo, gyventojai kainos šuolio nepajuto. Seimui nutarus nuo 2019 m. sausio 1 d. sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) namų šildymui naudojamoms malkoms ir kitoms medienos atliekoms nuo 21 proc. iki 9 proc., šiemet vidutinė malkų kaina gyventojams išliko beveik nepakitusi ir yra 39,8 Eur/kub. m su PVM (2018 m. gruodį buvo 39,4 Eur/kub. m su PVM)“, – kaip pasikeitė kaina sumažinus mokesčius aiškina VĮ Valstybinių miškų urėdijos direktoriaus pavaduotojas medienos ruošai ir prekybai Valdas Kaubrė.

Urėdijos duomenimis, šių metų sausio mėn. vidutinė malkinės medienos pardavimo kaina buvo 34,20 Eur (be PVM)/ktm, 2018 metų II pusmečio vidutinė malkinės medienos pardavimo kaina buvo 32,17 Eur (be PVM)/ktm.

Pigti nesiruošia

Šių metų sausio mėn. vidutinė medienos ruošos liekanų pardavimo kaina buvo 3,45 Eur (be PVM)/kub. m, 2018 metų II pusmečio vidutinė medienos ruošos liekanų kaina buvo 3,20 Eur (be PVM)/kub. m.

Internetiniuose skelbimuose malkas parduodantis vilnietis Jaroslavas DELFI teigė, kad ar išrašant sąskaitą ar be jos, malkų kainos yra tokios pačios. Kartu su 20 metų ūkininkaujančiu tėvu vilnietis malkas parduoda po 3,5 arba po 5 kub. m. Paprastai tai nedidelio krovininio automobilio talpa. Kainos šeimos skelbime svyruoja nuo 150 iki 170 eurų už 3,5 kub. m. ir nuo 200 iki 240 eurų už 5 kub. m. Už vieną kub. m. vidutiniškai nuo 40 iki 48 eurų. Pušis, drebulė, maišytos malkos kainuoja pigiau, beržas, juodalksnis, ąžuolas – brangiau.

Valstybinių miškų urėdija sako, jog daugiau nei 93 proc., pagamintos medienos ir miško kirtimo liekanų realizuoja didmeninės prekybos aukcionuose, kuriuos administruoja valstybės valdoma UAB „Baltpool“. Likusią dalį, t.y. 7 proc. nuo metinio parduodamos medienos kiekio, įstatymų numatyta tvarka leidžiama realizuoti mažmeninėje rinkoje.

Valstybinių miškų urėdija kainų biržoje pati nenustato. Kainos susiformuoja priklausomai nuo paklausos ir pasiūlos, lemiamą įtaką kainoms biržoje formuotis turi pirkėjų siūlomos medienos įsigijimo kainos. Malkinės medienos mažmeninė kaina, t.y. ir kaina gyventojams, nustatoma po medienos pardavimo aukcionų. Pagal LRV patvirtintas Žaliavinės medienos ir kirtimo liekanų pardavimo tvarkos aprašą, ji negali būti mažesnė už didmeninę kainą.

Aukcionai organizuojami ir medienos kainos visiems medienos sortimentams yra nustatomos kas pusmetį.

„Viskas brangsta“

Tuo tarpu prekybininkai, kietą kurą parduodantys tiesiai vartotojams, sako, kad mažinti kainų ir dalintis mažesniais mokesčiais į jų planus neįeina.

„PVM sumažėjo, o didmeninės malkų kainos pakilo. Viskas brangsta, kuras brangsta, tai ir malkos brangsta, pigiau tikrai nėra ką galvoti, pas mus dar yra sena kaina, kiti brangiau parduoda.
Galima išrašyti čekį, bus tas pats su čekiu ar be. Dar kaina priklauso, nuo to, kur reikia vežti, kartais paprašome dar papildomai pridėti kurui. Daugiausiai parduodame Vilniuje“, – pasakojo Jaroslavas.

Šeimos verslas gan paprastas. Jie perka rastus, juos pjauna, skaldo ir parduoda malkas.

„Perka po truputį, milijono, neuždirbsi. Nelabai jau kas nori su tomis malkomis stovėti. Tėvas jau 20 metų prekiauja, tai turi savo nuolatinių klientų ratą. Šiaip žmonės blaškosi, perka pas mus, paskui ieško kitur, pigiau, paskui vėl grįžta“, – pasakojo Jaroslavas.

Brangino urėdijos

Kitas skelbimuose malkas parduodantis, tačiau prisistatyti nenorėjęs ūkininkas truputį išsamiau apžvelgė situaciją apie sumažėjusi PVM.

„Jeigu perki medieną iš urėdijos, sumoki už medį PVM. Pernai buvo 21, šiemet 9. Atsižvelgiant į tai, kad medienos kaina pakilo apie 20 proc., tai rezultatas toks, kad niekas neatpigo. Čia yra eilinis oro burbulas kaip ir su viskuo“, – aiškina prekybininkas.

Yra svarbesnės išlaidos nei PVM. Šis mokestis bet kuriuo atveju krenta ant žmogaus pečių. Dabar malkos parduodamos ir su sąskaitomis ir be, kas kaip nori pigiau. Jeigu lyginti malkų kainas praeito ir šio pavasario, tai jos pakilo, ir gan stipriai, neskaitant PVM.

Pasak ūkininko, mokesčių mažinimas tėra politiniai žaidimai, artėja rinkimai, visi nori būti geri.

„Lietuviai yra tokie žmonės, jiems reikia pažadų. Politikai prižada ir žmonėms gerai. O atsakomybės nėra, tai yra blogiausia“, – piktinosi prekybininkas.

Apgaudinėja ne tik kaina

Vyras piktinosi ir pačiais malkų prekiautojais. Pasak jo, dauguma malkininkų apgaudinėja savo pirkėjus.

„Sklando tokio kalbos, jei nuo žmogaus nepavogsi, nepragyvensi. Skelbimuose matome, kad vieni 8 kub. m. malkų mašiną parduoda už 300 eurų, kitur 10 kub. m. už 270 eurų. Pas vieną sukrauta, pas kitą sumesta. Kur sumesta, pirkėjas susidėjo į malkinę - trijų kub. m. nėra. Žmogus nusipirko tris metrus oro, pavertus pinigais, tai – 100 eurų. Tai yra kasdienybė. Per pusę Lietuvos – Vilniaus, Kauno, Alytaus rajonuose ant dviejų rankų pirštų galėčiau suskaičiuoti sąžiningus pardavėjus, Juk aš visus juos pažįstu, nes su miškovežiu dirbu“, – teigė anonimu panoręs likti ūkininkas.

Vyras parduoda skaldytas lapuočių malkas po 8 erdmetrius. Erdmetris – tvarkingai eilėmis vieno kub. m. erdvėje sudėtos malkos. Beržo erdimetris kainuoja 40 eurų, perkant didelį kiekį – 30 eurų, juodalksnis – 28 eurai.

Raseinių rajone ūkininkaujantis Egidijus Matusevičius sutinka, kad malkos brangsta, o mažesnis PVM mokestis situacijos per daug nepagerino.

Nelegali rinka

„Pardavėjams šiek tiek palengvino darbą, bet pačios malkos pabrango. Kai išrašai sąskaitą su mažesniu PVM, pirkėjas taip neišsigąsta. Jiems maloniau matyti 9 proc., o ne 21. Bet galutinė suma vis tiek liko ta pati, kaip ir pernai. Mes parduodame malkas su sąskaita. Kalbant apie geras malkas, jos pabrango.

Medienos tūrio apskaitoje naudojami dvejopi įprastiniai medienos tūrio matavimo vienetai: kietmetris (ktm arba m³) ir erdmetris (erdm).


Kietmetris – tai vien medienos tūris, o 30–50 proc. erdmetrio sudaro oras.


Erdmetriais apskaičiuojami smulkūs medienos sortimentai, kurių kiekvieną – malkas, šakas, žabus – išmatuoti yra sudėtinga.

Mums palengvino tiek, kad daugiau pradėjome išrašinėti sąskaitas. Realiai, žmonėms tos malkos netapo pigesnės. Paruošti tas malkas reikia įdėti darbo. Prie kainos prisideda PVM, žmonėms buvo per brangu, jie ieškojo pigiau. Dabar jau taip nebegąsdina ”, – tikina E. Matusevičius.

Ūkininkas pasakojo, kad užklausų ir skambučių sulaukia nemažai, tačiau perka nedaug, gal paskui randa pigiau. O tas pigiau – iš pakelių ir pamiškių.

„Jie užgožia rinką. Mums – legaliai dirbantiems - sunku su jais konkuruoti“, - teigia E. Matusevičius.

Vyro ūkyje malkos parduodamos rąsteliais po 3 kub. m.. Minimalus vežamas kiekis 30 erdmetriai. Prekiaujama mediena: beržas, juodalksnis, drebulė, alksnis, spygliuočiai, ąžuolas, uosis. Kainos – nuo 23 iki 34 eurų už erdmetrį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (344)