Teisės aktas, kuriam jau buvo pritaręs Seimo Kaimo reikalų komitetas, grąžintas tobulinti. „DELFI Dienoje“ susitiko naminės degtinės gamybos iniciatorius Remigijus Žemaitaitis ir Gražina Belian, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorės pavaduotoja.

R. Žemaitaitis savo idėją grindė tuo, kad legalizuoti naminę degtinę sena mintis, nes dalyje ES šalių šis gėrimas legalizuotas. Be to, pas mus tai galėtų daryti tik sertifikuotos kaimo turizmo sodybos.

„Nemažai kaimo turizmo sodybų vartojamas alkoholis, kuris atvežamas ir iš Lenkijos. Be to, mes jau turime visiškai legalų alaus kelią, kuriam niekas neprieštarauja ir kuris populiarus Biržuose bei Pasvalyje. Nors, kalbant ūkiškai, tai taip pat stiprus alkoholis. Jei dabar rinkoje yra naminė degtinė, tai sutvarkykime dokumentus, reglamentuokime ir legalizuokime“, – aiškina R. Žemaitaitis ir sako, jog tai nebūtų masinė gamyba.

Tiesiog rinka būtų sutvarkyta. Tai neprieštarauja net koalicijos partneriai, kovojantys su alkoholio vartojimu. Dalis valstiečių Seimo narių ūkininkų palaiko naminės degtinės gamybą. Be to, tai ketverių metų senumo įstatymo projektas, kuris tik dabar iškeltas į dienos šviesą.

„Mano nuomone, tokie pasiūlymai, kaip įteisinti naminę degtinę, Lietuvoje neturėtų būti svarstomi. Mūsų politika mažinti vartojimą mažinant prieinamumą, o dabar prieinamumas būtų didinamas, nes atsirastų naujas rinkos žaidėjas – ūkininkas“, – sako Gražina Belian, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorės pavaduotoja.

Ji pastebi, kad neaišku, kaip bus užtikrinta kokybė, kaip bus išduodamos licencijos. R. Žemaitaitis atkerta, kad šiandien galima sudaryti sutartį su laboratorija ir patikrinti produkciją.

G. Belian sako, jog šiandien Lietuva pasaulyje antroje vietoje po Moldavijos pagal išgeriamo alkoholio kiekį. Priemonės, kurios priimtos mažinant vartojimą buvo veiksmingos. Dabar tiesiog didintume prieinamumą.

R. Žemaitaitis prieštarauja, kad prekyba namine kaimo turizmo sodybose nepadidins alkoholio prieinamumo. Tiesiog žmonės perka nebe Lietuvoje, o Lenkijoje ir Latvijoje. Politikas prognozuoja, kad gamyba užsiimtų iki 15 kaimo turizmo sodybų savininkų. Be to, ir dabar tokiuose objektuose, kurie formaliai neturi leidimo prekiauti stipriais alkoholiniais gėrimais, galima apeiti prekybos ribojimus, pavyzdžiui, rengiant degustacijas, kur mokama už renginį, ne už alkoholį. Jam pačiam teko dalyvauti tokiuose renginiuose.

„Vyriausybės išvada buvo nepritarti šiam projektui, nes negalima užtikrinti kontrolės. Šiai pozicijai pritarėme ir mes“, – sako G. Belian.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)