Kyla klausimas, ką žmonės verčiau perka mugėse, o ne prekybos centruose, ar ūkininkai, padidėjus žmonių antplūdžiui, naudojasi proga ir parduoda savo produkciją brangiau.

Įprastai šventiniu laikotarpiu žmonės ūkininkų turgeliuose dažniausiai ieško produktų šventiniam stalui. Taip pat populiarūs namų papuošimo elementai ir eglutės.

Anykščių rajone esančiame Bukauskų ūkyje besidarbuojanti Ligita Bukauskienė teigė, kad pirkėjai rinkdamiesi ūkininkų muges, labiau galvoja apie sveikesnį maistą.

„Mūsų ūkis yra mišrus. Pagrindinis pajamų šaltinis yra mėsos pardavimas, užsiimame ir kita veikla, susijusia su žemės ūkiu - be to, kad auginame mėsinius galvijus, turime paukštyną, auginame bulves“, – teigia jau 4 metus savo produkciją pardavinėjanti L. Bukauskienė.

Ūkininkė tikina, kad jų produkcijos kainoms šventinis laikotarpis didelės įtakos neturi, todėl gauti žymiai didesnį pelną šį laikotarpį nesitikima. L. Bukauskienė juokauja, kad dažniausiai žmones produktus šventiniam stalui puola pirkti paskutiniu momentu.

„Pastebime, jog žmonės daugiausia linkę pirkti likus vos kelioms dienoms iki Kalėdų, bet srautai keičiasi kiekvienais metais“, – pasakoja ūkininkė L. Bukauskienė.

Bukauskai jau ne kartą yra dalyvavę kalėdinėse mugėse ir tvirtina, jog šiuo laikotarpiu rinkliavos nėra didesnės ir sąlygos prekybai gana geros. Tačiau, žymaus pelno padidėjimo ūkininkė nesitiki. L. Bukauskienė pastebi, jog būtent dabar, prieš šventes, pirkėjai taupo labiau, tikisi didesnių nuolaidų. Moteris pripažįsta, jog kainos mugėse ir prekybos centruose yra ganėtinai išpūstos.

Kita ūkininkė, Zita Kažemėkaitienė iš Raudondvario Kauno rajone užsiima augalininkyste ir jau dešimtmetį parduoda augalus ir sodinukus bei stengiasi aktyviai dalyvauti kalėdiniuose turgeliuose. Žiemą mugėse ji prekiauja eglutėmis ir vainikais. Tai nėra pagrindinis ūkininkės pajamų šaltinis. Ji užsiima lauko gėlininkyste, kurios pagrindinis sezonas yra vasarą.

„Mugėse prekiauti yra gan palankios sąlygos ir žmonėms jose apsipirkti labai patinka“, – teigia ūkininkė.

Z. Kažemėkaitienė pasakoja, kad didesnių rinkliavų ir kainų kėlimo nepastebi, mugėse prekiaujantys ūkininkai priklauso kooperatyvams ir kainų kelti per šventes tikrai nežada.

Ūkininkė teigia, jog šventiniu laikotarpiu tikisi uždirbti šiek tiek daugiau nei įprasta, daugiausia, dėl didesnės pirkėjų gausos, tačiau pelnas labai priklauso ir nuo žmonių finansinės padėties, jų pasirinkimų, o kartais sėkmingai prekybai įtakos turi ir kiti veiksniai.

„Mūsų prekiavimo sąlygas labai lemia oras, nuo jo priklauso žmonių kiekis mugėse, bet eilę metų vis tiek didžiausi srautai būna prieš šventes, nesvarbu, koks oras pasitaiko“, – aiškina ūkininkė.

Z. Kažemėkaitienė nesistebi, jog žmonės verčiau renkasi pirkti iš ūkininkų, o ne iš prekybos centrų, nes kainos turgeliuose du ar tris kartus mažesnės.

„Ūkininkai prekiauja tik po pusdienį, todėl gaunamo pelno net negalima lyginti”, – pabrėžia ūkininkė.

Kiti kalbinti prekiautojai tikino, kad kainos prieš šventes tikrai dirbtinai nekils ir ūkininkų produkcijos pirkėjai galės įsigyti už tą pačią kainą, kaip ir visada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)