Dėl šių klausimų plenariniame posėdyje pritarta ir rytoj bus balsuojama ypatingos skubos tvarka – priėmimas rytoj, gruodžio 11 d.

Viktoras Rinkevičius Seimo finansų ir biudžeto komitetas sakė, kad komitetas apsvarstė šį projektą ir pritarė netaikyti 6 mėn. įstatymo įsigaliojimo termino. Jei Seimas priims šį teisės aktą, jis įsigalios nuo sausio 1 d. Pagal šį projektą, lengvata būtų taikoma malkoms ir deginimui skirtai medienai – PVM mažėtų nuo 21 proc. iki 9 proc.

Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad komitetas bendru sutarimu pritarė 9 proc. PVM taikymu knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams (įskaitant vadovėlius, pratybų sąsiuvinius, enciklopedijas, žodynus, žinynus, informacines brošiūras, nuotraukų ir reprodukcijų albumus, vaikiškas knygeles su paveikslėliais, piešimo ir spalvinimo knygeles, spausdintas ar rankraštines natas, žemėlapius, schemas ir brėžinius, tačiau išskyrus kalendorius, užrašų knygeles ir kitus panašaus pobūdžio spaudinius).

Be to, laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto taikyti 5 proc. PVM.

Mykolas Majauskas atkirto, jog jis turi argumentų prieš šį įstatymo projektą. Spausdintos žiniasklaidos pajamas mažina brangstantis popierius, įvairūs reklamos draudimai, darbuotojų apmokestinimo pokyčiai. Šie argumentai lemia remti žiniasklaidą ir ypatingai regioninę, tačiau kelia nerimą tai, jog būtent dabar valdančioji dauguma nusprendė mažinti mokesčius žiniasklaidos.

„Tokiais sprendimais žiniasklaidos nenupirksite. Siūlau šį sprendimą priimti po rinkimų. Be to, dalis žiniasklaidos jau internete ir tokios lengvatos tik iškraipys rinką“, – savo poziciją aiškino M. Majauskas.

Jis prieštaravo ir PVM mažinimui malkoms, nes tai nepaskatins sumažinti kainų ir sumažėti šešėliui. Politiko nuomone, kainų skirtumą pasiims tarpininkai ir prekybininkai, o galutinis vartotojas naudos praktiškai nepajus.

Tai, jog malkos šią žiemą bus pigesnės praeitą savaitę minėjo ir Premjeras.

„Vyriausybė, teikdama kitų metų biudžetą, yra sutarusi su frakcijomis, kurios sudaro koaliciją, kad bus siūlomas ir mes tam pritariame įvesti 9 proc. PVM lengvatinį tarifą malkoms – ne visam iškastiniam kietajam kurui, bet būtent malkoms“, – LRT radijui sakė Saulius Skvernelis.

Dabar PVM lengvata taikoma tik centralizuotai tiekiamai šilumai, todėl ja daugiausia naudojasi daugiabučių namų gyventojai. Šiuo metu malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams yra taikomas bendras 21 proc. PVM tarifas. Energijos išteklių biržos „Baltpool“ duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį įvairių rūšių malkinės medienos kaina augo 15–25 procentais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)