Šių metų balandį EK Jungtinių tyrimų centras parengė tyrimų metodiką, kuria naudosis visos tyrime sutikusios dalyvauti ES valstybės. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ne tik prisidėjo rengiant minėtą metodiką, bet ir šią savaitę pateikė ES tyrimui būtinus duomenis apie tam tikrų maisto produktų sudėtį Lietuvoje, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime.

„VMVT buvo viena iš tų institucijų, kuri ėmėsi nagrinėti ir tirti skirtingą to paties prekės ženklo maisto produktų kokybę skirtingose Europos valstybėse. Taip pat tyrėme ir vartotojų nuomonę, ar jie pastebi, jog skirtingose valstybėse to paties pavadinimo ir vienodai atrodantys maisto produktai skiriasi savo kokybe. Tiek mūsų pačių atliktas tyrimas, tiek vartotojų nuomonės apklausos rezultatai parodė, kad skirtingos kokybės problema egzistuoja. EK atsakingos institucijos parengė bendrą metodiką, pradėti ir patys tyrimai, tad reikia tikėtis, kad skirtingos kokybės klausimai bus nuodugniai išnagrinėti, išsiaiškintos priežastys ir mastas. Be to, EK, reaguodama į skirtingos maisto produktų kokybės problemą, yra pateikusi dokumentų projektų rinkinį su siūlymais, kad vertinant galimus skirtingos produktų kokybės atvejus, būtų užtikrintas teisinis aiškumas. Juose aiškiai nurodoma – kai produktai parduodami kaip tapatūs keliose valstybėse narėse, o jų sudėtis ar savybės smarkiai skiriasi, yra klaidinanti komercinė praktika“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Vadovaudamasi parengta metodika pagal visoms ES valstybėms išplatintus numatomų tirti produktų sąrašus, šią savaitę VMVT pateikė duomenis EK Jungtinių tyrimų centrui apie 93 maisto produktus.

ES tyrimui reikalinga informacija apie Lietuvos rinkai tiekiamų maisto produktų sudedamąsias dalis ir maistingumą buvo surinkta įvairiuose prekybos centruose Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Tauragėje ir Telšiuose.

Šis tyrimas apima platų maisto produktų asortimentą – pateikti duomenys apie grūdinius, konditerijos, šokolado, mėsos, žuvies, pieno gaminius, kavą, arbatą, gaiviuosius ir alkoholinius gėrimus, konservuotus produktus, padažus, pagardus, greitai paruošiamas sriubas, picas ir kitus maisto produktus. Be to, vartotojų teises ginančių organizacijų pageidavimu, į tyrimą įtraukta nemažai jautriai vartotojų grupei – kūdikiams ir mažiems vaikams skirtų maisto produktų.

Vykdydama minėtą tyrimą, EK aktyviai bendradarbiauja bei konsultuojasi su gamintojų organizacijų atstovais. EK Jungtinių tyrimų centras, apibendrinęs gautus ES valstybių narių duomenis, spręs, kurie maisto produktai bus vertinami kitame tyrimų kampanijos etape. Tuomet numatoma atlikti laboratorinius atrinktų produktų mėginių tyrimus. Remiantis tyrimų rezultatais, bus sukurti teisės aktai, nustatantys maisto produktų kokybinių rodiklių leistinas nuokrypių ribas. Apibendrinus tyrimų rezultatus, bus sprendžiama, ar nustatyti skirtumai yra reikšmingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)