Rajone jau sumedžioti šeši vilkai, o per vieną dieną pasiektas rekordas – sumedžioti net keturi šie žvėrys.

Pretenduoja į medalį

Gruodžio 1 d. vienas vilkas sumedžiotas Miškų urėdijos profesionalios medžioklės plotuose Salagiryje, gruodžio 3 d. net keturi vilkai – Juodupės medžiotojų klubo narių Ažuožerių miške.
Į komercinę medžioklę urėdijos profesionalios medžioklės plotuose atvykęs svečias iš Vilniaus turėjo nenusivilti – jis sumedžiojo vilką, o šis medžioklių bendruomenėje yra medžioklio sėkmės viršūnė. Už vilką svečias sumokėjo pagal nustatytus įkainius – 500 eurų. Nuo vilniškio kulkos krito dvejų metų patelė.

Juodupėnai užklupo visą vilkų gaują, tačiau dviem iš šešių pavyko pasprukti. „Žinojome, kad Ažuožerių miške apsigyveno daug vilkų, stebėjome sniege paliktas pėdas. Į medžioklę pasikvietėme ir kitų būrelių narius, medžioklėje dalyvavo per 30 medžiotojų. Penki vyrai sumedžiojo keturis vilkus, į vieną jų tuo pačiu metu iššovė du medžiokliai, tad tas vilkas yra jų abiejų sąskaitose“, – apie neįtikėtiną medžioklės rezultatą pasakojo Juodupės klubo vadovas, Juodupės girininkas Rytis Andriuškevičius. Sumedžioti trys stambūs jaunikliai ir vienas suaugęs patinas, kuris, neabejojama, yra pretendentas į trofėjaus medalį.

Bijai vilko – neik į mišką...

„Mūsų medžioklės plotuose, o ir visame rajone, vilkų smarkiai padaugėjo. Vilkas toks gyvūnas, jis turi turėti savo teritoriją, o gaujoms augant žvėrys nebeišsitenka. Todėl artėja prie žmonių sodybų. Pasakysiu atvirai: jeigu gyvenčiau prie miško, niekada lauke nedrįsčiau palikti savo vaiko. Vilkai labai išdrąsėjo ir niekas negali garantuoti, kad jie nepradės puldinėti žmonių. Į miškus tampa pavojinga eiti be apsaugos, nes negali nuspėti vilko elgsenos“, – apie populiacijos augimą ir galimas grėsmes svarstė R. Andriuškevičius.

Patyręs miškininkas ir medžiotojas sako, jog vilkų skaičių būtina griežčiau kontroliuoti, nes gaujos sparčiau didėja.

Stebisi priekaištais

„Vilkus sumedžioję medžiotojai iš internautų sulaukia neigiamos reakcijos, net patyčių. Kažin, kaip elgtųsi medžioklius kritikuojantieji, jei nuo šių žvėrių nukentėtų patys arba jų ūkio gyvuliai?“ –retoriškai klausė R. Andriuškevičius.

Juodupės klubas nuo sezono pradžios sumedžiojo net penkis vilkus. Pirmasis krito nuo jauno medžioklio Tomo Laucės paleistos kulkos. Rajone nuo spalio vidurio jau sumedžioti šeši vilkai. Anot medžiotojų, toks skaičius liudija, kad šių žvėrių rajone gerokai padaugėję.