Šis pasiūlymas dar nėra galiojantis teisės aktas. Jį turės patvirtinti Seimas.

„Manau, žingsnis leisti gaminti alkoholį būtų teisingas, tik reikia sudėliot taisykles. Prieš keletą metų Seime jau buvo mėginta leisti ūkininkams gaminti alkoholį ir trūko tik vieno balso. Politinė pusiausvyra yra. Matome ir tai, kad veikia lobistai, kurie nenori konkurencijos, tačiau didžiuliais kiekiais šis alkoholis nebus gaminamas ir konkurencijos nereikia bijoti“ – Seimo kaimo reikalų komiteto posėdyje argumentavo komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas.

Jis sako, kad naminei degtinei bus taikomas ir akcizas, kaip bet kuriam kitam alkoholiui, todėl šis gaminys nebus ženkliai pigesnis.

„Vyriausybės pozicija tokia, kad ši iniciatyva iš principo prieštarauja galiojantiems teisės aktams“, – sakė žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, tačiau pripažįsta, kad mastas bus ypatingai mažas, nes ūkininkų, kurie sertifikuoti kaip amatininkai ir užsiima kaimo turizmu, Lietuvoje vienetai.

Naminės degtinės gamybos leidimas nenumatytas ir Vyriausybės programoje.

Algimantas Salamakinas sakė, kad legalizuoti naminę mėginta ne kartą ir jį stebina baimė, kad leidus ūkininkams gaminti alkoholį žmonės prasigers ir mes, drausdami gamybą, tiesiog pataikaujame monopolininkams ir sako, kad, jo žiniomis, kai kurie ūkininkai jau turi atsivežę gamybos įrangą ir ją saugo rūsiuose bei laukia kada bus leidžiama gamyba.

„Kuris iš mūsų nėra ragavęs naminukės? Pakelkite rankas. Ji gaminame, kam apsimesti, jog jos nėra“, – pokštavo Kazys Starkevičius.

Sigitas Dimaitis, Žemės ūkio rūmų direktorius sakė, kad jį stebina perdėtas rūpestis piliečiais. Jie neprasigers vien tik leidus naminės degtinės gamybą.

Seimo nariai Remigijus Žemaitaitis ir Vytautas Kamblevičius siūlė suteikti teisę ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai ūkininkai, per kalendorinius metus gaminti ne daugiau kaip 1000 litrų alkoholinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 65 proc.

Pasak projekto rengėjų, į šalį plūsta alkoholio kontrabanda, veikia pogrindiniai „pilstuko“ fabrikėliai, todėl „nuodijami šalies žmonės“, ir valstybės biudžetas dėl nelegalios veiklos negauna pajamų dėl nesumokamo akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio. Priėmus įstatymo projektą, pasak jo rengėjų, atsirastų tam tikra galimybė kontroliuoti stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos ir pardavimo procesus.

ELTA primena, kad Ūkio ministerijos siūlymu Vyriausybė nepritarė šiam siūlymui ir kitoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kurias inicijavo Seimo nariai V. Kamblevičius ir R. Žemaitaitis.

„Siūlymas neatitinka šios Vyriausybės programos nuostatų įvairiomis priemonėmis mažinti alkoholio pasiūlą ir alkoholinių gėrimų prieinamumą“, - Vyriausybės posėdyje sakė ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Ūkininkai, norintys gaminti alkoholinius gėrimus ir jais prekiauti, šiuo metu gali įsteigti įmonę ir vadovaudamiesi Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatomis įsigyti atitinkamas licencijas.