Lietuvoje šeimininkės Kalėdų vakarienei stengiasi paruošti ką nors ypatingo bei neįprasto. Todėl ant šventinio stalo puikuojasi kepti kalakutai, antys ir žąsys.

Natūralu, kad šventinio laikotarpio laukia paukštienos augintojai ir pardavėjai. Pasak jų, pirkėjai labiausiai mėgsta kalakutienos gaminius. Kiek mažiau populiarios antys bei žąsys.

Kalakutų skerdimo ir perdirbimo įmonės „Arvi Kalakutai“ rinkodaros vadovė Marija Jasiūnaitė teigia, kad ir bendras kalakutienos suvartojimas ženkliai auga - per 10 metų išaugo nuo 200 gr. iki 2,6 kg. gyventojui per metus.

Didžiausias kalakutienos vartojimas pastebimas šventiniu laikotarpiu, ypač prieš Kalėdas, kai kalakutienos pardavimai išauga apie 40 proc. Skaičiuojama, kad per Kalėdas lietuviai suvalgo daugiau nei 30 tūkst. kalakutų.

Vienas iš didžiausių kalakutų augintojų Lietuvoje yra Ginto Cimakausko ūkis, esantis Lazdijų rajone. Jame per paskutiniuosius metus buvo išauginta apie 90 tūkst. kalakutų. 80 proc. kalakutų šeima išveža į Lenkiją, o likusius realizuoja Lietuvoje. Pasak Rūtos Cimakauskienės, žmonių domėjimasis šviežiais kalakutais prieš šventes išlikęs, tačiau ne toks, koks buvo prieš 10 metų. Pasak R. Cimakauskienės, tai lemia kelios priežastys.

„Labai stipraus susidomėjimo jau nėra. Šiais laikais prekyboje yra begalė kitų įvairių pasiūlymų kalėdiniam stalui: kukurūziniai viščiukai, antys, žąsys, marinuota paukštiena, ko tik nėra. Prieš 10 metų susidomėjimas šviežiais kalakutais tikrai buvo didesnis. Spėju, kad sensta ir mažiau perka ta mūsų vartotojų grupė, kuri maistą gaminasi namuose. Tačiau ši paukštiena vis dar yra gana plačiai naudojama Kalėdų vakarienės metu. Ant šventinio stalo kalakutienos visada būna“, - teigia vadybininke ūkyje dirbanti R. Cimakauskienė.

G. Cimakausko ūkyje užauginti kalakutai vežami parduoti į Vilnių ir Kauną. Įprastas kalakuto dydis yra 5 - 6 kg, pirkėjai gali pirkti ir po pusę paukščio ir dalimis. Kalakuto kilogramas, perkant visą kalakutą šventiniu laikotarpiu, kainuos 3.6 – 4.0 eurai. Visas kalakutas kainuos apie 20 – 25 eurus.

Žąsys yra brangesnės, jų kainos svyruoja nuo 6 – 6.5 euro už kilogramą. Naminės antis kainuoja apie 4 eurus už kilogramą.

Kauno rajone esančiame Vlado Kochanausko ūkyje šventinis laikotarpis taip pat būna gana įtemptas. Nors vyro ūkis mažas, tačiau susidomėjimas prieš Kalėdas visada jaučiamas. Tiesa, kalakuto kaina jo ūkyje yra kiek didesnė.

„Kalakutai pas mus ekologiški, žmona daugiau su jais užsiima. Ūkyje turime ir karvių, kai nepavyksta realizuoti pieną, vietoje baltymų mūsų kalakutai gauna varškę. Tokie kalakutai kainuoja brangiau nei įprasta, jų kaina siekia 5 - 6 eurai už kilogramą” , – teigia V. Kochanauskas.

Vyro ūkyje šiemet yra apie 300 ančių. Pavasarį parduodami gyvi jaunikliai, o metams einant į pabaigą prasideda antienos pardavimas valgymui. Pasak ūkininko, visą antį paruošti yra paprasčiau nei kalakutą.

„Antį gaminti kiek lengviau, 2 - 3 kilogramus tesveria, gali tilpti į bet kokią orkaitę ar pečių. Tiesa, antiena yra riebesnė mėsa, todėl šeimininkės dažnai prigalvoja visokių būdų, kaip „ištraukti" tuos riebalus. Tam į vidų dedamos kruopos, bulvių košė, kopūstų, kas kaip mėgsta“ , - sako V. Kochanauskas, už kilogramą antienos prašantis 4.0 – 4.5 euro.

R. Cimakauskienė teigia, kad antiena ir žąsiena nėra naujiena ant šventinio lietuvių stalo. Paprastai šiuos paukščius renkasi žmonės, kurie nori pavalgyti truputį riebiau, sočiau.

„Antis yra labiau skirta išradingiems valgytojams. Kas mėgsta antieną, tas visada ir valgys tik antį“, - šypsosi R. Cimakauskienė.

Pasak moters, paukštienos kaina nuo praeitų metų yra kiek pakilusi.

„Lyginant su praėjusiais metais, paukštienos kainos išaugo apie 40 – 50 centų už kilogramą. Kainų augimui įtakos turi ir kylantis vidutinis darbo užmokestis. Ilgą laiką mes išlaikydavome vienodas kainas, tačiau būtent šiais metais dėl žaliavų brangimo, privalėjome kelti kainas“, - teigia R. Cimakauskienė.

Skelbimuose kalakutienos kilogramo kaina svyruoja apie 4 - 5 eurus. Vištienos kainos tokios pačios. Pastebimas skirtumas, didžiausiuose šalies miestuose kalakutiena kiek brangesnė.

Antienos mėsą mėgstantys pirkėjai su kilogramą šio paukščio skerdienos sumokės 5 – 7 eurus. Žąsų kainos skelbimuose - 6 – 8 eurai už kilogramą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)