Kaip Eltą informavo Žemės ūkio ministerija, susitikime bus pristatyta Lietuvos pozicija dėl Bendrosios žemės ūkio politikos po 2020 m. reformos, akcentuojant poreikį suvienodinti tiesioginių išmokų lygį visoje ES.

Vizito metu dėmesys taip pat bus skirtas žemės ūkio moksliniams tyrimams, veterinarijos problemoms, vyks susitikimas su Kipro pramonės ir prekybos rūmų atstovais, bus aptartos dvišalės žemės ūkio ir maisto produktų prekybos skatinimo perspektyvos.

Stiprinant Lietuvos ir Kipro dvišalį bendradarbiavimą, G. Surplys dalyvaus ir susitikime su lietuvių bendruomene.

ELTA primena, kad ES Lietuvai tiesioginėms išmokoms ir kaimo plėtrai 2021-2027 m. laikotarpiu planuoja skirti apie 5 proc. mažiau lėšų nei dabartiniu laikotarpiu.

Lapkritį Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) Briuselyje protestavo dėl tiesioginių išmokų Lietuvos žemdirbiams suvienodinimo.

ŽŪR duomenimis, naujuoju, 2021-2027 metų laikotarpiu, Lietuvai tiesioginėms išmokoms ir kaimo plėtrai numatoma skirti apie 4,558 mlrd. eurų, o tai yra 5,2 proc. mažiau nei 2014-2020 metais.

Kaip skaičiuoja ŽŪR, pasiūlytas tiesioginių išmokų vienodinimo scenarijus rodo, kad išmokos iki ES vidurkio bus didinamos po 2 proc. kasmet, ir tik 2027 metais Lietuvos tiesioginių išmokų vidurkis turėtų pasiekti 204 eurų už hektarą lygį, t. y. - 79 proc. ES vidurkio.

ES tiesioginių išmokų vidurkis - apie 266 eurus už hektarą. Pusė šalių yra žemiau šio vidurkio, o Lietuva yra trečia nuo galo. Tuo metu Belgija, Nyderlandai ir Graikija gauna didžiausias tiesiogines išmokas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją