Daugiau nei du kartus

Į „Rinkos aikštės“ redakciją kreipėsi Kėdainių rajono Surviliškio miestelio gyventojas Stasys Ražanskas. Vyriškis teigė nesuprantantis, kodėl žemės mokestis išaugo daugiau nei du kartus.

„Turiu Surviliškyje 9 hektarus žemės. Anksčiau už žemę reikėdavo mokėti 28 eurus. Tai čia vadinamasis žemės mokestis. Šiemet apstulbau. Už žemę man reikia sumokėti net 73 eurus. Įsivaizduokite, žemės mokestis pakilo daugiau nei du kartus! Juk žemės vertė nepadidėjo, tai kaip taip gali būti? Man tai yra dideli pinigai. Nežinau, ką reikės daryti“, – piktinosi surviliškietis S. Ražanskas.

Daugumoje – padidėjo

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informavo, kad šiemet VĮ Registrų centras perskaičiavo žemės vertes, todėl daugumoje savivaldybių žemės mokestis ir padidėjo.

„Lyginant su praėjusiais metais daugumoje savivaldybių žemės mokestis padidėjo. Taip yra todėl, kad Registrų centras šiemet perskaičiavo žemės sklypų mokestines vertes, kurios galios ateinančius penkerius metus. Tačiau žemės mokesčio suma priklauso ir nuo kiekvienos savivaldybės tarybos individualiai nustatytų žemės mokesčio tarifų. Pastarieji svyruoja nuo 0,01 iki 4 proc.“, – sako Stasė Aliukonytė-Šnirienė, VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė.

Žemės mokestis yra mokamas už gyventojams ir įmonėms nuosavybės teise priklausančią privačią žemę, išskyrus už miško žemę ir žemės ūkio paskirties žemę, kurioje įveistas miškas. Nauji žemės savininkai mokestį moka, jei žemę įsigijo pirmąjį pusmetį, o jei antrąjį pusmetį – tuomet žemės mokestis turės būti mokamas nuo kitų metų.

Gali kreiptis

Nuo 2018 metų nebetaikoma pereinamojo laikotarpio (2013–2017 m.) nuostata, jog mokesčio suma už žemės ūkio paskirties žemę (išskyrus apleistas žemės ūkio naudmenas ir mėgėjų sodo bei sodininkų bendrijų bendrojo naudojimo žemę) visais atvejais neviršija 0,29 Eur už vieną arą.

Nesumokėjus šio mokesčio iki lapkričio 15-osios už kiekvieną pradelstą dieną skaičiuojami 0,03% delspinigiai. Gyventojas, turintis finansinių sunkumų ir negalintis sumokėti žemės mokesčio laiku, gali kreiptis į VMI ir susitarti dėl galimybės žemės mokestį mokėti dalimis jam patogiu grafiku ir priimtinu atsiskaitymo terminu.