Jau kelias savaites rinkos dalyviai tikisi, kad skerdimo apimtys Jungtinėse Valstijose šoktelės, nes vyriausybė šiais metais nuolat praneša apie augančias kiaulių bandas vidaus rinkoje. Šių metų rugsėjo viduryje uraganas „Florence“ smogė Šiaurės Karolinos valstijai, vienai iš valstijų, daugiausia užauginančių kiaulių, taip gerokai sulėtinęs kiaulienos perdirbimo apimtis. Bet toji spraga iki dabar jau turėjo būti užpildyta, o analitikai prognozavo staigų kiaulių pasiūlos rinkai šuolį. Deja, kiaulių skerdimo mastas išliko žemas, todėl iškilo klausimų dėl gyvūnų – ar jų iš tiesų buvo užauginta tiek, kiek laukta, stebisi vyriausiasis „Allendale Inc.“ strategas Richas Nelsonas iš Makenrio (JAV, Ilinojaus valstija).

Lėtesnis, nei tikėtasi, skerdimo mastas Jungtinėse Valstijose fiksuojamas kaip tik tuo metu, kai labai užkrečiamas kiaulėms mirtinas virusas plinta Kinijoje, kuri yra didžiausioje pasaulyje kiaulienos vartotoja. Šią savaitę čia buvo užfiksuota keletas naujų ligos protrūkių. Ši žinia ir sunkumai, susiję su kiaulienos pasiūla, pakurstė jos ateities sandorių kilimą Čikagos biržoje, iki 57,525 JAV cento už svarą. Šią savaitę kainos ūgtelėjo vienuolika procentų.

Kinija

„Mes nesulaukėm tokio palaikymo kiaulienos rinkoje, kokio tikėjomės“, – sakė R. Nelsonas, pridurdamas, kad JAV Žemės ūkio departamento paskaičiavimai, liudijantys apie augančias gyvūnų atsargas, galėjo buvo neteisingi.

Kiaulių maro plitimas Kinijoje didina tikimybę, kad Azijos šaliai prireiks importuoti daugiau mėsos, teigia „CoBank“. Kinija greičiausiai pirks kiaulieną iš Europos Sąjungos (ES) ir Kanados, bet Amerikos gamintojai gali vis tiek susikrauti kapitalo, sumažėjus pasaulinei konkurencijai, antradienį savo pranešime teigė JAV žemės ūkio kreditorė.

Kiaulių viruso protrūkis sukėlė didesnius kiaulienos ateities sandorių svyravimus; jeigu liga plis toliau, svyravimai gali būti dar didesni.

Pasak R. Nelsono, pramonės ekspertai prognozavo, kad Jungtinėse Valstijose, Alendeilyje, skerdimo rodiklis, viršijantis 2,6 mln. gyvūnų per savaitę, išsilaikys gana ilgą laiką. Tačiau skaičiai nuolat mažėjo, ir, manoma, šios ribos iki Padėkos dienos jau nepasieks, sakė R Nelsonas. Jungtinėse Valstijos Padėkos diena šiais metais bus švenčiama lapkričio 22 dieną.

“Kur dingo visos kiaulės? – praėjusią savaitę stebėjosi „Archer Financial Services Inc.“ (Kanada) vyresnysis apskaitininkas Dennisas Smithas. „Pasigendame 4-5 proc.“ prognozuoto tiekimo, sakė jis.

Jeigu tiekimo rinka ir toliau taip trauksis, tokia tendencija gali atnaujinti investuotojų susidomėjimą gyvojo inventoriaus rinka