Lenkijos soduose plušantys ukrainiečiai turbūt seniai nematė tokio gausaus derliaus, bet jiems už darbą mokantys lenkų ūkininkai skundžiasi, kad vos sukrapšto pinigų sumokėti už obuolių nurinkimą.

„Jei sąžiningai, padėtis katastrofiška. Turint omenyje dabartinę obuolių didmeninę kainą – apie 20 grašių – tai nepadengia auginimo išlaidų. To vos vos užtenka sumokėti už nurinkimą“, – sako obuolių augintojas Mateuszas Dabrowskis.

20 grašių už kilogramą – tai mažiau nei 5 euro centai. Lenkų ūkininkai dar tikisi kiek uždirbti parduodami delikatesinius obuolius, bet jų kaina taip pat krito.

Lenkija – viena didžiausių obuolių ir jų koncentrato gamintojų Europos Sąjungoje, bet likusi be Rusijos rinkos dabar dar susidūrė ir su kinų konkurencija. Didžiausią Lenkijos obuolių perdirbimo įmonę „Appol“ nupirko Kinijos vaisių ir sulčių koncernas.

„Appol“ kompanijos perėmimas ir kinų atėjimas į rinką – grėsmė lenkų augintojams. Jie gali tapti monopolija. Jie didžiausi obuolių gamintojai pasaulyje. Pirkdami lenkiškus obuolius, šie yra didesnio rūgštingumo, ir maišydami su savo saldesniu koncentratu, jie galės nustatyti labai žemas kainas“, – aiškina augintojas.

Pirmą kartą tokio tipo Kinijos kompanija pasirodo Europos Sąjungos rinkoje, todėl lenkai nerimauja, kad blogiausiu atveju jų produkciją išvis išstums kiniški obuoliai.

Pasak Lenkijos vaisių augintojų asociacijos atstovo Witoldo Piekarniako, gali nutikti ir taip, kad eksporto dokumentai bus lenkiški, o produktas – kiniškas.

Dėl tokios padėties vis daugiau lenkų ūkininkų nusprendė net nerinkti šių metų derliaus.

Lietuvos ūkininkai savo ruožtu neatsilaiko prieš Lenkijos sodininkų spaudimą. Būtent nuo kaimyninės šalies priklauso derliaus kaina, kuri šiemet, nors derlius geras, ypatingai maža.