Anot ŽŪR atstovės Sonatos Kisielienės, Lietuvos žemdirbių savivaldos organizacijoms buvo ypač svarbu išsakyti savo nuomonę dėl vieno pozicijos punkto, nusakančio „Copa-Cogeca“ požiūrį į išmokų vienodinimą tarp ES valstybių narių.

Pagal „Copa-Cogeca“ poziciją, „tam, kad kaimo vietovės visoje ES būtų gyvybingos, turi būti siekiama tolesnės pažangos harmonizuojant lyginamuosius tiesioginių išmokų lygius tarp ES šalių narių, atsižvelgiant į sąlygų skirtumus.“ Punktui apie didesnę pažangą siekiant išmokų sulyginimo Lietuvos žemdirbių savivaldos organizacijos pritarė, tačiau joms nėra priimtina išlyga „atsižvelgiant į sąlygų skirtumus“.

ŽŪR pirmininkas Arūnas Svitojus pabrėžia, kad Lietuvos atstovai puikiai žinojo, kokius sąlygų skirtumus visada omenyje turi Europos Komisija, kalbėdama apie išmokų vienodinimą.

„Pradėjus kalbėti apie „sąlygų skirtumus“ visuomet kalbama apie darbo užmokesčio, žemės kainų lygį - rodiklius, kurie Lietuvoje yra žemesni. Tačiau pamirštama, kad Europoje egzistuoja laisvas darbo jėgos judėjimas. O tai reiškia, kad žmonės, kurių netenkina darbo užmokestis, kurį išgali mokėti mažas išmokas gaunantys Lietuvos ūkininkai, gali įsidarbinti ten, kur išmokos ir atlyginimai ženkliai didesni. Pamirštama, kad „senosiose“ ES valstybėse žemės nuosavybė nepatyrė tokių sukrėtimų kaip mūsų šalyje, ir ten ūkininkai savo ūkius paveldi, o Lietuvos ūkininkai žemę turi pirkti. Todėl mes negalėjome sutikti su tokia „Copa-Cogeca“ siūloma išlyga“ - sakė ŽŪR pirmininkas A. Svitojus.

Jo teigimu, Lietuvos atstovai posėdyje susilaikė dėl šios „Copa-Cogeca“ pozicijos dalies.

Posėdžiuose dar dalyvavo Lietuvos kooperatyvų asociacijos „Kooperacijos kelias“ valdybos pirmininkas Jonas Kuzminskas, Lietuvos ūkininkų sąjungos atstovė Jovita Motiejūnienė, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos atstovas Eimantas Pranauskas bei „Cogeca“ vicepirmininkas Mindaugas Maciulevičius.

Briuselyje vykusiame susitikime į „Copa-Cogeca“ narius buvo priimti Slovakijos žemės ūkio rūmai. Posėdžių metu taip pat dalintasi informacija apie sausros, kamuojančios Europos ūkininkus, padarinius, diskutuota dėl prekybos derybų, apžvelgta „Brexit“ sąlygojama situacija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją