Pasak premjero, gerai, kad žmonės neabejingi. „Džiugu, kad yra pakankamai aktyvios reakcijos, žmonės mato, reaguoja, rašo, skambina“, - LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė premjeras.

Vyriausybės vadovo teigimu, su aplinkos ministru Kęstučiu Navicku kalbėta apie esamą situaciją, ir skaičiai rodo, kad kirtimai mažėja.

Pasak S. Skvernelio, šiemet kirtimų apimtys bus mažesnės, nei buvo pernai. Tačiau žmonės esą jautriausiai reaguoja, kai kalbama apie tam tikras saugomas teritorijas, pavyzdžiui, Labanoro girią.

„Dalis tokio miško priklauso privatiems miškų savininkams. Nemažai metų, kai medienos kainos buvo gana žemos, jų kirtimai nebuvo vykdomi. Tačiau ir anksčiau buvo išduoti leidimai, o kai kainos pakilo, natūralu, kad pradėjo vykdyti kirtimus. Dėl to su ministru kalbėjome, kad tokių ypatingų, saugomų teritorijų apsauga būtų didesnė, plečiant tas teritorijas. Pasiruošę du kartus išplėsti (miškų teritorijas – ELTA), kur būtų ribojama ūkinė veikla“, – teigė ministras pirmininkas.

S. Skvernelis taip pat pripažino, kad, nors po urėdijų reformos ir sukurta nauja įmonė - Valstybinių miškų urėdija, – vis dar matoma ir nelegalios veiklos.

Rimo Pociaus karikatūra

„Dėl to ministro paprašyta, kad ta kontrolė būtų sugriežtinta tiek kalbant apie Valstybinių miškų urėdijos valdomus miškus, tiek ir apie privačius miškus. Tikrai mes matėme labai daug piktnaudžiavimo, kaip vagiama mediena, ir tai susiję su tam tikromis manipuliacijomis. Lietuvos turtas - miškai - turi būti naudojamas labai atsakingai, laikantis ekonominės naudos principo ir, svarbiausia, išsaugant, atsodinant mišką“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

ELTA primena, kad miškų kirtimų tema ypač paaštrėjo po to, kai rugpjūčio 8 dienos posėdyje Vyriausybė pritarė, kad miškų kirtimo norma turėtų būti didinama 6 proc.

Pasak Aplinkos ministerijos, miškų kirtimo normos didinimas sumažins biokuro ir malkinės medienos kainą gyventojams.

Aplinkos ministras taip pat yra sakęs, kad „visiškai atmeta“ pasigirstančias prielaidas, kad priimti sprendimą didinti miškų kirtimo normą spaudė miškų pramonė. Jo teigimu, sprendimas priimtas po pusdienio diskusijų su mokslininkais.

Sprendimas didinti miškų kirtimo normą sukėlė pasipiktinimą daugeliui politikų, tarp jų ir daliai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, kuri yra delegavusi K. Navicką į ministro postą.

Pirmadienį po susitikimo su K. Navicku ministras pirmininkas S. Skvernelis pareiškė, kad visos abejonės dėl miškų kirtimo draustiniuose, saugomose teritorijose, neteisėtos veiklos miškuose turi būti išsklaidytos.

Pasak premjero, saugomų teritorijų plotai bus plečiami, netrukus Vyriausybę pasieks siūlymai, kaip labiau apsaugoti Labanoro girią, svarstomas klausimas ir dėl plynų kirtimų ribojimų.

Antradienį aplinkos ministras ir Valstybinių miškų urėdijos vadovas Marius Pulkauninkas vyksta apžiūrėti miško kirtavietes Labanoro regioniniame parke.

„Išvyka skirta įvertinti, kaip vykdomi miško kirtimai Labanoro girioje, ir aptarti reikiamus teisės aktų pakeitimus, skirtus riboti plynus kirtimus visose šalies saugomose teritorijose“, - teigiama Aplinkos ministerijos pranešime.

Visuomenininkų organizacija, pasivadinusi „Labanoro klubu“, socialiniame tinkle „Facebook“ skelbia, kad, apžiūrėjus sengirę prie Kertuojų ežero, pastebėta, kad ji nužymėta nukirsti.

K. Navickas į tai taip pat socialiniame tinkle atsakė gavęs patikinimą iš Valstybinių miškų urėdijos, kad nėra planų šias pušis kirsti.

„Jiems pateikus išsamų paaiškinimą apie žymėjimus miške, pasidalinsiu“, - rašė ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)