„Šiemet Lietuvoje ypatingai didelis obuolių derlius, šakos lūžta nuo derliaus. Tačiau kai užėjau į vieną didžiausių prekybos centrų, buvau šokiruotas, kai lentynose pamačiau lenkiškus žieminius obuolius po 1,2 euro už kilogramą. Šviežio derliaus obuoliai parduotuvėje 60 ct, tačiau jų prekinė išvaizda labai prasta. Dar įdomiau, kad prie parduotuvės derliumi – avietiniais obuoliais – prekiavo ir ūkininkas. Tačiau jis už kilogramą prašė tiek pat, kiek parduotuvėje – 1,2 euro“, – įspūdžiais iš prekybos centrų lankymo dalinasi Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjo Albertas Gapšys ir sako, kad tokius pat obuolius jis pats iš sodo veža į darbą ir dalina veltui.

A. Gapšys aiškina ir kodėl prekybos tinklui verta laikyti ypatingai aukštą kainą. Greičiausiai buvo pirkti dar žiemą ir juos reikia išparduoti. Tos pačios veislės kaina visur apie 1,2 euro.

Tinklalapio produktukainos.lt duomenimis, rugsėjo pradžioje desertiniai obuoliai iš Lietuvos ūkių pirkti už 0,3–0,42 euro už kilogramą.

„Šiuo metu didžiausiose „Maximos“ parduotuvėse pirkėjai gali rinktis net iš 10 skirtingų obuolių rūšių, atkeliaujančių iš Lietuvos, Lenkijos ir Italijos. Šių obuolių kainos svyruoja nuo 0,59 iki 2,49 eurų už kilogramą“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Jos duomenimis, pirmieji šviežio, šių metų derliaus lietuviški obuoliai parduotuves pasiekė prieš gerą mėnesį, rugpjūčio pradžioje, ir šiuo metu pirkėjai gali rinktis iš dviejų lietuviškų obuolių rūšių. Kilogramas nefasuotų lietuviškų obuolių kainuos 0,59 euro centus. O kiek didesnių, lietuviškų obuolių, parduodamų pakuotėse, kilogramas – 0,99 euro centus.

Rugsėjui persiritus į antrąją pusę, obuolių asortimentą papildys dar kelios naujos obuolių rūšys.

Specializuotą obuolių auginimo ūkį valdantis Aloyzas Grygalis pasakoja ir apie obuolius, skirtus perdirbimui bei žodžių į vatą nevynioja: „Šiai dienai kaina yra apgailėtina – 7 euro centai, o paprastiems augintojams mokama vos po 4 centus už kilogramą, kai, pavyzdžiui, praėjusiais metais kaina buvo pasiekusi 18-20 centų“, – sako vyras.

Anot verslininko, supirkimo kainų kritimą lėmė keli veiksniai. „Vienas priežastis, kodėl obuolių supirkimo kainos tokios mažos, yra ta, kad šiais metais, obuoliai pradėjo kristi labai anksti ir dideliais kiekiais. Kitas priežastis – kaimyninių šalių, Lenkijos augintojų gautas derlius ir pasiūla“, – aiškina bendrovės vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)