Obuoliais, kriaušėmis, slyvomis lūžta sodai. Kas iš jų sultis spaudžia, kas verda, kas veža į supirktuves – gi nesuvalgysi visko ir laikyti ne visi turi kur.

Tokio derliaus neprisimena

„Didžiulis derlius, neprisimenu tokio“, – įvertino Renata Savickaitė, besidarbuojanti savo tėvo, ūkininko Vido Savicko, įkurtame sodininkystės versle.

Skemų kaime (Rokiškio kaim. sen.) įsikūrusio Vido Savicko verslo sodai šiemet subrandino gausų ne tik obuolių, bet ir kriaušių bei slyvų derlių. „Dabar turime kitą rūpestį – kur dėti viską? Juk visi sulaukė tokio derliaus, visi turi. Obuoliams ir vėlyvosioms kriaušių rūšims užteks saugyklų, o slyvos nesilaikys. O žmonės šiuo metu jas prastai perka – visi sodai šiemet jų pilni. Laimė, kad dauguma mūsų slyvų – vėlyvųjų veislių, todėl dar noksta ant medžių“, – sakė R. Savickaitė.

Vido Savicko soduose išaugintų obuolių kilogramas turguje šiuo metu kainuoja 30–50 ct, kriaušių – 80 ct–euras, slyvų – 60 ct. „Dauguma mūsų obuolių – žieminių veislių, todėl jų nereikia skubėti skinti, gali ant medžių būti net iki spalio vidurio, tik „Auksį“ jau skiname ir vežame į saugyklas. „Auksio“ obuoliai šiemet ypač skanūs, gerai prinokę, saldūs, o žieminių veislių obuoliai prastesni – dėl didelės gausos – mažesni vaisiai“, – komentavo verslininkė.

Nemažai Savickų ūkyje išaugintų obuolių virsta sultimis. „Vežame į sulčių spaudyklas, į Kavoliškį (Rokiškio kaim. sen.). Šiemet spausime, maišydami obuolius ne tik su avietėmis, kaip pernai, bet ir su vynuogėmis, kriaušėmis. Sultis irgi pardavinėjame“, – sakė R. Savickaitė, pridurdama, kad dėl gausaus derliaus šiemet keblumų kyla ir norint priduoti krituolius, prastesnius obuoliukus.

„Labai maža kaina – keturi centai, net neapsimoka vežti, tuo tarpu pernai buvo dvylika centų“, – pastebi verslininkė.

Artūras Jurkštas

Tikrasis sulčių spaudimo sezonas dar neprasidėjo

Iš ryto nuvažiavę į Kavoliškio kaime esančią modernią brolių Artūro ir Aurimo Jurkštų sulčių spaudyklą, kurios paslaugomis jau įprato naudotis daugelis rajono gyventojų, užtikome tik vieną Artūrą. „Kol kas dirbame tik po dvi tris valandas per dieną – sulčių spaudimo sezonas dar tik prasideda, darbymetis bus, kai prasidės vėlyvieji obuoliai“, – sakė A. Jurkštas.

Kaip komentavo verslininkas, šiemet pastebima tendencija sultis mažiau maišyti, o spausti grynas. „Pernai žmonės daugiausia spaudė maišytas, bet šiemet prisipažino, kad visą sezoną geriant tą patį skonį atsibodo. Dabar spaudžia grynas ir jau tuomet susimaišo“, – teigė pašnekovas.

Populiariausias sulčių derinys – obuoliai su apelsinais
Iš sulčių derinių, kaip pastebi A. Jurkštas, populiariausias – obuoliai su apelsinais. „Šiemet labai daug spaudžiame obuolių su kriaušėmis, nes pastarųjų gausiai užderėjo. Vėliau prasidės obuolių ir morkų, obuolių ir moliūgų deriniai. O vienos skaniausių – tai obuoliai su avietėmis. Kas jų turi, tai maišo su obuoliais, bet neturint pirkti jų ir maišyti su obuoliais – neapsimoka, labai brangu“, – tikina pašnekovas.

Paslaugų kainos Kavoliškio sulčių spaudykloje nesikeitė nuo pernai metų – 5 l talpos taros ir darbo kaina – 2,30 euro, 3 l – 2 eurai. „Prekiaujame ir gatavomis sultimis. Pernai daug kas teiravosi, ar patys neprekiaujame, nes ne visi juk žmonės turi sodus, todėl šiais metais perkame obuolius iš vietinių augintojų, spaudžiame sultis ir prekiaujame. Paklausa tikrai yra“, – pastebi A. Jurkštas.

Vynuoges geriau nuskinti nuo šakelių

Šioje spaudykloje tik nespaudžiami kaulavaisiai. „Neturime nukaulinimo sistemos. Ji labai brangi, todėl neapsimoka įsigyti, tačiau vynuoges spaudžiame. Jeigu jų didesni kiekiai, reikia uogas nuskinti nuo šakelių, kitaip bus kartokos sultys. Mūsų įrengimai neužsikimš, tačiau sultys nebus tokios skanios. Mažesniam kiekiui – tai nieko, o didesnį kiekį vynuogių rekomenduojame spausti be šakelių“, – sako verslininkas.

Derlius

Sulčių spaudykloms metai geri

Varaščinos kaime (Rokiškio kaim. sen.) sulčių spaudyklą turintis Povilas Savickas sako, kad šiemet metai spaudykloms tikrai geresni. „Kol kas susitvarkau tik su žmonos pagalba, papildomų žmonių nesamdau, nes sezonas dar tik prasideda. Tik vienas kitas atveža antaninių obuolių“, – komentavo verslininkas.

Spausti žmonės į šią spaudyklą veža ne tik obuolius, bet ir kriaušes, moliūgus, morkas, kam ko gausiau užderėjo. Sultys spaudžiamos į 3 ir 5 litrų talpos vakuumines pakuotes. „Vos nežlugo verslas, kai spausdavau sultis į žmonių atsivežtą tarą. Šiais laikais niekas su savo tara jau nebeprasideda“, – pakomentavo P. Savickas.

Kaulavaisiai čia taip pat nespaudžiami, o paslaugų kainos panašios kaip ir Kavoliškyje.

Vasaros gėrybių supirkimo verslas stoja

Grybų, uogų, vaisių, sraigių supirkimu Rokiškio rajone užsiimantis Aidas Kandroška neturi kuo džiaugtis ir vaisių derliaus gausa jo verslui nėra palanki. „Obuolių niekam nebereikia, tuoj nustosim supirkinėti, net transportavimui nebeužsidirbam“, – tikina verslininkas.

A. Kandroška obuolius supirkinėja po 4 centus, o parduoda po 5–6, taigi, pasak verslininko, jokio „biznio“. „Anykščiuose, Lenkijoje obuolius superka pigiai, niekam jų nebereikia“, – optimizmu netryško verslininkas.

Tuo tarpu grybų, kurių supirkimo kaina šiemet verslui būtų palanki, Rokiškio rajone yra nedaug. „Tik voveraitės, jokių kitų grybų nebuvo“, – tikina A. Kandroška, voveraites supirkinėjantis po 2–3 eurus. „O miško uogų apskritai niekas nenešė“, – nusivylimo neslepia verslininkas, teigdamas, kad jau turbūt vasaros gėrybių supirkimo verslą teks stabdyti.