Kėdainių rajone bulves auginantis Rolandas Andrulis sako, kad palyginus su praėjusiais metais, bulvių kokybė kur kas geresnė.

„Pernai buvo tikrai prastai. Daug šlapių bulvių, kurios puvo, o šiemet yra visko – ir geresnės, ir prastesnės kokybės bulvių, tačiau bendrai galima sakyti, kad derlius geresnis“, – sako augintojas.

Ir nors pats bulvių supirkėjams kol kas neparduoda, R. Andrulis sako, kad vyraujančios rinkos kainos tenkina augintojus.

„Teko girdėti, kad supirkinėja nuo 18 iki 20 centų už kilogramą, tai manau, kad kaina tikrai yra nebloga“, – teigia ūkininkas.

Kokybe džiaugiasi ir Šiaulių rajono ūkininkas Antanas Baliutavičius, tačiau, pasak jo, šiais metais tikimasi gauti penktadaliu mažesnį derlių.

„Pakankamai neblogai kokybė, viskas normos ribose, tačiau derlius bus mažesnis 20 proc., kai kur 30 proc. Bendrai kalbant, vidutiniški metai“, – sako vyras.

Paklaustas apie supirkėjų siūlomus įkainius, vyras tikina, kad jei išsilaikys 20 euro centų už kilogramą kaina, tada metus galima bus vertinti pelningai.

„Jei išsilaikys panaši kaina, manau, bus neblogai. Visur buvo sausra ir kentėjo ūkiai, todėl kainos ir turėtų būti didesnės, tačiau kai prasidės masinis bulviakasis, o mažesni augintojai pradės teikti savo produkciją, kaina turėtų šiek tiek nukristi, iki 15 centų“, – sako ūkininkas.

A. Baliutavičius pastebi, kad priklausomai nuo kokybės, pardavėjai už kilogramą lietuviškų bulvių siūlo nuo 30 iki 50 euro centų.

Tinklalapio produktukainos.lt duomenimis, pernai, rugpjūčio pabaigoje ūkiuose bulvės buvo parduodamos nuo 12 iki 22 ct. už kilogramą, o prekybos centruose nuo 43 iki 96 centų. Tik akcijų metų kaina nukrisdavo iki 22 ct.

„Teko lankytis turguje ir prekybos centruose, tai daug kas priklauso nuo kokybės. Mažesnes atiduoda pigiau, geresnias, didesnes – brangiau. Turguje mačiau parduoda ir po 50 centų, kur prastesnė kokybė – 30 centų, prekybos tinkluose po 39 centus už kilogramą“, – teigia vyras.

Šakių rajono bulvių augintoja Vaida Daugėlienė, bulviakasio kol kas dar nepradėjo, tačiau kaip ir kiti ūkininkai tikisi mažesnio derliaus.

„Kalbant apie derlius didį, tai jis nebus toks geras, kaip praėjusiais metais, tačiau manau, kad kokybės galime tikėtis visai neblogos, daugiau krakmolo, todėl bulvės bus skanesnės“, – sako ūkininkė.

Augintoja viliasi, kad pasidėjusios supirkimo kainos, padės kompensuoti nuostolius ūkininkams, tačiau paprastiems vartotojams, tai reikš didesnes išlaidas.

„Lietuvoje tikrai nėra bulvių pertekliaus, jų trūksta visur, todėl tai iššaukia kiek didesnę kainą. Dabar vyraujanti 20 centų už kilogramą supirkimo kaina yra visai nebloga. Jei derlius prastesnis, tada kaina didesnė, o tai turėtų kompensuoti nuostolius. Deja, bet tai nuguls ant vartotojų pečių“, – teigia moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)