Vienas iš interesantų buvo ŽŪR tarybos narys, Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacijos „Kooperacijos kelias“ bei ŽŪKB „Pieno gėlė“ valdybos pirmininkas Jonas Kuzminskas, kuris išdėstė pieno gamyba užsiimančių kooperatyvų grupės atstovų siūlymus.

Daugiau nei valandą trukusiame susitikime ministras G. Surplys iš esmės pritarė ūkininkų pateiktiems argumentams. Sutarta Kaune išvardintas problemas aptarti dar kartą, jau Žemės ūkio ministerijoje, teigiama ŽŪR pranešime.

Kooperatyvų atstovai, greta kitų pasiūlymų, siūlė atsisakyti arba sumažinti ES ir valstybės paramos siekiantiems kooperatyvams keliamus reikalavimus siekti ŽŪM pavaldžių institucijų nustatyto net 2 proc. pelningumo.

Pasak J. Kuzminsko, neabejotina, kad žemės ūkio kooperatyvai stengiasi dirbti pelningai. Štai ir Kooperacijos įstatyme numatyta pelno skirstymo tvarka pasibaigus ūkiniams metams, pagal kurią balansinis pelnas, atskaičiavus privalomus mokėjimus, kooperatyvo nariams skirstomas proporcingai apyvartos su kooperatyvu dydžiui. Tačiau, didindami reikalavimus valdininkai ne visai įsigilino į esmę.

„Normalu, kad ES paramos projektuose kooperatyvams keliami gyvybingumo rodikliai. Daugeliui jų pritariame ir suprantame, kad parama turėtų būti teikiama turintiems galimybių ją panaudoti efektyviai, o ne „pravalgyti“. Bet daugeliui kooperatyvų labai trukdo padidintas pelningumo reikalavimas. 2007-2013 metais užtekdavo pasiekti 0,5 proc. pelną, o dabar reikalaujama jau 2 procentų“, - kritikavo J. Kuzminskas, primindamas atvejį, kai vienas perspektyvus, asociacijai „Kooperacijos kelias“ priklausantis, kooperatyvas pasiekė 1,96 proc. pelną ir... prarado galimybę gauti ES bei valstybės paramą.

„Ministrui ir ŽŪM tarnautojams mes norėjome priminti, kad kooperatyvai iš esmės skiriasi nuo uždarųjų akcinių bendrovių ir tuo, kad jie specialiai nesiekia kuo didesnio pelno. Nes kooperacijos tikslas - suteikti kuo daugiau naudos konkretaus kooperatyvo nariams, o jeigu lieka pelno, tai jis pasidalijamas pasibaigus metams. Kitas reikalas, kai kooperatyvas planuoja investuoti, tada siekiama sukaupti lėšų amortizacijos fonde ar kitų galimybių. Pavyzdžiui, taip „Pieno gėlė“ sukaupė lėšų pienovežiams pirkti“, - sakė J. Kuzminskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)