Kol augintojai ir supirkėjai kovoja dėl geresnių sąlygų, prognozuojama, kad rudenį gerokai brangs miltiniai, pieno bei mėsos produktai.

Įmonės, grūdus vartojančios gamybai, sako, kad reikia imtis priemonių, kitaip bus pasinaudota proga ir kainų šuolis vartotojus gali išgąsdinti. Grūdų augintojai savo ruožtu tikina, kad maisto produktų šuolis bus dirbtinis. Perdirbėjams tai tik proga papildomai uždirbti, nes grūdai netgi duonos savikainoje sudaro palyginti nedidelę dalį.

Žemės ūkio kooperatyvo „Agro Aves group“, valdančios keletą paukštynų, vadovas Jonas Jagminas esama situaciją vadina katastrofa bei žada milžiniškus mėsos ir miltinių produktų kainų šuolius.

Jonas Jagminas

Bijo eksporto

„Kainos kyla kosminiais skaičiais. Valstybė turėtų imtis kažkokių priemonių. Žiūriu į Ukrainą, kurioje jau yra bandoma apriboti eksportą. Per visą savo gyvenimą, dirbdamas žemės ūkyje nemačiau, kad tona kviečių kainuotų virš 200 eurų. Dabar grūdų augintojų asociacija sako, kad nebrangs nei duona, nei pienas ar mėsa. Tai mažų mažiausiai žmonių apgaudinėjimas, nes brangs labai stipriai“, – prognozuoja verslininkas.

Anot jo, iš Lietuvos eksportuojami grūdai yra eksportuojami per dideliais kiekiais, todėl šalyje nelikus vietinės žaliavos, turėsime permokėti už importuotą.

„Milžiniškai kiekiais eksportuojami grūdai. Klaipėdos uoste nusidriekusios sunkvežimių eilės. Jeigu tas procesas nebus valdomas, tai išvešime viską ir neliks Lietuvoj nei kuo šetri gyvulių, nei iš ko kepti duonos. Žinome, atveš iš kitur, bet tada įsivaizduokit kiek kainuos duona, pieno ir mėsos produktai“, – retoriškai klausia J. Jagminas.

Žemės ūkio bendrovės „Delikatesas“ pirmininkas Ričardas Milkintas taip pat prognozuoja, kad grūdų kainų augimas nuguls į vartotojų kišenes.

Mėsa taps prabanga

„Viskas priklauso nuo grūdų kainos, o ji dabar dar tikrai nėra galutinė. Grūdai brangs, todėl brangs ir mėsos produktai. Ta pati situacija vyksta globaliai ir Vokietijoje, ir Rusijoje. Greitai valgyti mėsą gali tapti prabanga“, – sako mėsos perdirbėjas.

Bendrovės „Biržų duona“ vadovas Viktoras Kurganovas, kitaip nei jo kolegos, neskuba daryti išankstinių drastiškų išvadų, tačiau apie kainų augimą kalba ir jis.

„Jeigu kils miltų kaina kils, akivaizdu, kad turės kilti ir duonos, nes gamintojas negali kompensuoti skirtumo iš savo sąskaitos. Šiai dienai rinkoje kviečių kaina kyla ir augimo tendencija matoma akivaizdžiai, tačiau reikėtų truputį luktelt kol naujas derlius, miltų pavidalu, pasieks kepėjus. Rugsėjo viduryje ar spalio pradžioje matysime aiškesnį vaizdą“, – sako vyras.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos (LGAA) administracijos vadovas Ignas Jankauskas tokius perdirbėjų pasisakymus vadina atpirkimo ožio ieškojimu.

„Jei dabar duonos kilogramas vidutiniškai kainuoja apie 1,5 euro, tai gali pabrangti vos 3 centais. Analogiška situacija su mėsa. Per pastaruosius metus, tik vieną kartą pašariniai grūdai kainavo 40 eurų, o visais laikais Lietuva gamino maistinius grūdus ir juos eksportavo, tai kodėl dabar yra sakoma, kad grūdų nėra? Pašarinių grūdų niekada ir nebuvo.

Anot I. Jankausko, pakilusios grūdų kainos, turi labai mažą įtaką savikainoje, todėl sakyti, kad dėl grūdų kainų šuolio drastiškai produktų kainos yra absurdiška.

Kodėl kai pašariniai grūdai kainavo 5 kartus pigiau nei dabar, vištiena nebuvo 5 kartus pigesnė? Todėl, kad savikainos struktūroje grųdų kainos nesudaro tos lemiamos kainos. Dabar tiesiog ieškoma galimybių pakelti kainas. Tegul verslininkai nuoširdžiai parodo, kokią dalį sudaro savikaina.“, – sako LGAA administracijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (395)